Společnost Microsoft ukázala první záběry z hraní očekávaného Age of Empires 4. Zbrusu nový díl této známé real-time strategické série připravuje studio Relic Entertainment na podzim letošního roku.

Prostřednictvím téměř šestiminutového videa vidíme, jak si tvůrci RTS hitů Homeworld, Warhammer 40,000: Dawn of War a Company of Heroes představují plnohodnotný návrat Age of Empires. Dobrá zpráva pro všechny fanoušky, hra zůstává věrná základům svých předchůdců. Nadále bude důležité shromažďování zdrojů (jídlo, zlato, dřevo a kamení), stavba základny a výcvik vojáků.

Těšit se můžete na čtyři hrané frakce: Čína, Dillí (Indie), Anglie (Normani) a Mongolsko. Každá z nich se pochlubí jedinečnými budovami, divy a jednotkami. Jak jistě očekáváte, indické vojsko bude využívat válečné slovy a za Čínu budeme stavět budovy s charakteristickými střechami.

Ve krátkém teaseru se můžete podívat na kampaň za Normany. Vidět můžeme příběh ve stylu dokumentárního filmu. Ten nás provedete misemi: Počínaje bitvou prince Williama z Normandie o anglický trůn.

Boje budou probíhat nejen na souši, ale také na moři. Ve své armádě budete mít všelijaké jednotky, zvířata, obléhací stroje a lodě. Vyznat se ve válečné vřavě nebude někdy úplně snadné, ale to je přesně to, po čem příznivci Age of Empires celé ty roky touží.

Age of Empires 4 vyjde na podzim letošního roku pro Windows 10, hra se bude prodávat skrz Microsoft Store a Steam. Předplatitelé služby Xbox Game Pass si ji budou moci stáhnout v den vydání bez dalších investic.

NOVÝ OBSAH PRO DEFINITIVNÍ EDICE AGE OF EMPIRES 2 A AGE OF EMPIRES 3

Majitelé Age of Empires 2: Definitive Edition a Age of Empires 3: Definitive Edition se mohou těšit na nový obsah. Druhý remasterovaný díl obdrží v létě rozšíření Dawn of the Dukes - přinese novou frakci z východní Evropy s další kampaní. O několik týdnů později dorazí nové mise a fragmenty kampaní připravené speciální pro nový režim s historickými bitvami.

Age of Empires 3: Definitive Edition zase obojatí Spojené státy americké s hlavním městem, devíti jednotkami a mechanikou propagace. Pokud ve hře v časovém okně splníte 50 speciálních výzev, můžete DLC s USA získat zdarma. V opačném případě se může prodávat za 5 eur (přibližně 130 korun).

Další informace mají brzy následovat.

SÉRIE AGE OF MYTHOLOGY SE MŮŽE VRÁTIT

Spin-off Age of Empires s názvem Age of Mythology byl ve své době populární a nejeden fanoušek si přeje jeho návrat. Kreativní ředitel studia World's Edge, které dohlíží na Age of Empires, ujistil, že na Age of Mythology nezapomněli a stejně tak lidé z Relic Entertainment.

Závěrem Adam Isgreen prohlásil, že se máme mít na pozoru, protože tuhle sérii milují a její existenci nepopírají. Podobně reagoval také producent Michel Mann. Ani on nevyvrátil v budoucnu návrat Age of Mythology.

Je možné, že po dokončení Age of Empires 4 dojde na Age of Mythology. Po vzoru definitivních edic Age of Empires (první, druhý a třetí díl) bych osobně očekával nejprve remaster. Vývoj předělávky není tak drahý a Microsoft se bez většího rizika přesvědčí o zájmu o Age of Mythology.