Na začátku roku byla spousta hráčů šokovaná oznámením Microsoftu koupit Activision Blizzard za rekordních 68,7 miliardy amerických dolarů. Jedná se o zdaleka největší akvizici v herním průmyslu, znamená, že se pod Microsoft přesunou nejen slavné a velmi dobře prodávané značky, včetně Call of Duty, World of Warcraftu a Diabla, ale také spousta studií, která dohromady zaměstnávají přes 10 tisíc lidí.

I s ohledem na tohle všechno probíhají detailní a náročné analýzy, kdy jednotlivé trhy zkoumají dopad transakce na své území, na své spotřebitele. Kupříkladu Velká Británie chce zajistit, aby akvizice neměla negativní dopad na zákazníky a zaměstnance, tedy na celý britský videoherní trh, jenž má hodnotu 190 miliard dolarů. Britové chtějí celou záležitost velmi pečlivě prošetřit. Cílem vyšetřování je posoudit, zda by dohoda mohla poškodit hospodářskou soutěž a vést k horším výsledkům pro spotřebitele, například v důsledku vyšších cen, nižší kvality nebo omezeného výběru.

Saúdskoarabský úřad pro hospodářskou soutěž je prvním místem, které akvizici schválilo. Navíc do konce měsíce může transakci schválit také Federální obchodní komise (FTC) v USA.

Schválení akvizice podporuje Communications Workers of America, největší odborová organizace ve Spojených státech. S ohledem na to se očekává, že brzy by mohla transakci schválit i FTC, která od odborové organizace nedávno obdržela dopis. FTC se v případě akvizice nejvíce zajímá o práci v USA a pracovní podmínky.

Dle prezidenta a místopředsedy představenstva Microsoftu, Brada Smitha, postupuje akvizice Activisionu Blizzard rychle s ohledem na to, o jak velký obchod se jedná.

Microsoft se mezitím musí bránit obavám Sony v Brazílii. Díky místní CADE jsme se v poslední době dozvěděli zajímavé zákulisní informace. Mj:

Microsoft dokončení akvizice očekává ve fiskálním roce 2023, ten začal 1. 7. letošního roku a končí v červnu 2023.