Sony se ve spolupráci se studiem Naughty Dog pochlubila podrobnostmi o změnách, jež přinese The Last of Us Part 1. Těšit se můžeme na vylepšení soubojů, animací, prostředí či zvuků. Cílem vývojářů je, aby remake hráčům připomněl a ctil vzpomínky na původní hru pro konzoli PlayStation 3.

Hlavní animátor původního dílu Shaun Escayg vysvětluje, proč se jedná o remake namísto remasteru. „Nejde jen o stejné postavy, prostředí, výtvarný směr atd., běžící na lepším hardwaru. Kompletně jsme přepracovali vše od výtvarného vedení, osvětlení a osvětlovací technologie až po samotné návrhy postav.“ Escayg slibuje titul věrný originálu, který však bude přetvořen originálním způsobem.

Očekávat můžeme živější a realističtější prostředí. Světlo bude pronikat skrze stromy, mech se má vířit, v křoví nalezneme brouky a když nasedneme do auta, bude se kývat pod naší vahou.

Učiněno bylo i mnoho změn v bojovém systému. V původní hře byly totiž předem naskriptované sekvence, které se vždy odehrávají specifickým způsobem. Neexistuje tedy nic jako chování nepřátel přizpůsobené podle prostředí. To se má nyní díky možnostem PlayStationu 5 změnit. Naughty Dog přitom použije i umělou inteligenci. Lepší zážitky dodá i ovladač DualSense, díky jehož haptické odezvě půjdou ucítit třeba kapky deště.

Pomocí Tempest Enginu, jejž vytvořila Sony, se dočkáme lepšího prostorového zvuku. Technologie údajně dokáže vzít jakýkoliv zvuk z kterékoliv hry a pomocí složitých triků jej vykreslí, aby působil skutečněji. V remaku je vychytávka využita k tomu, abychom slyšeli velikost zuřících požárů, výkřiky paniky, šustění listí nebo hlas Ellie ozývající se z konkrétního směru.

A nakonec animace. Některé změny jsou poněkud nenápadné, ale přesto vynesou příběh na vyšší úroveň. Patří mezi ně zčervenání kůže nebo plnění slzných kanálků během emotivních scén.

Jednoduše řečeno, vývojáři mohou hráčům dodat lepší zážitky díky novým technologiím. The Last of Us Part 1 dorazí 2. 9. pro PlayStation 5. Hry se dočkáme i na počítačích, avšak datum vydání momentálně neznáme. Ve všech případech můžete počítat s českými titulky.