Je to černé na bílém. Sony přestala chodit kolem horké kaše a při prezentaci nejnovějších finančních výsledků přiznala, že až do konce příštího fiskálního roku nevydá pokračování žádné své herní série. Na hity od PlayStation Studios si fanoušci budou muset počkat minimálně do konce 31. března/marce 2025.

Špatnou zprávu a propast ve vydávání potvrdil Hiroki Totoki, prezident, provozní a finanční ředitel Sony Group. Jako příklad pokračování významných značek uvedl God of War Ragnarök a Marvel's Spider-Man 2. Druhé pavoučí dobrodružství od Insomniac Games má do 4. února/februára prodáno 10 milionů kusů. Celá série hlásí 50 milionů (tři díly, dva i na PC).

Podle jeho slov se nadále zaměřují na vysoce kvalitní hry a vývoj live service titulů. Jinými slovy se japonská společnost drží své strategie, kterou fanoušci kritizují, a na trh bude uvádět velké příběhové tituly pro jednoho hráče a multiplayerové/kooperativní projekty, jako jsou teď čerství Helldivers 2 a připravované Concord od Firewalk Studios (ex-autoři Call of Duty, Destiny či Titanfallu) nebo PvPvE loupežná akce Fairgame$ od Jade Raymond a studia Haven pro PS5 a PC. I když po odchodu Jima Ryana se předpokládal návrat k příběhovým hrám.

Aby nedošlo k nedorozumění, tak slova Totoki nevylučují vydání nějaké nové značky, případně menšího titulu od PS Studios. Jen to nebudou ta pokračování, na která se tolik čeká.

Nedostatek singleplayerových trháků se možná projevuje na zájmu o PlayStation 5. K 31. prosinci/decembri 2023 se prodalo celkem 54,8 milionu kusů. To znamená, že během vánočního období přibylo necelých pět milionů kusů. V Sony ale očekávali více a předtím měli za cíl za celý fiskální rok prodat 25 milionů kusů. Zatím se podařilo 16,4 milionu. Do konce března/marce 2024 by se muselo prodat další 8,6 milionu, aby se splnil předešlý cíl. Proto Sony snížila svou prognózu na 21 milionů. Když to srovnáme s PS4, tak ta v tomto životním cyklu měla celkem prodáno 57,1 milionu.

Během posledních tří měsíců roku 2023 se prodalo 86,5 milionu her pro PS5 a PS4. First-party hry od Sony si ukrojily 16,2 milionu. To je o 4,6 milionu méně než ve stejném období roku 2023. PlayStation Network hlásí rekordních 123 milionů aktivních uživatelů (meziroční nárůst o 11 milionů). Tarify předplatného PlayStation Plus dosáhly na 47,4 milionu.

Co můžeme čekat v následujících měsících? 29. 2. na PS5 vychází Final Fantasy VII Rebirth, 22. 3. na PS5 dorazí Rise of the Ronin, 26. 4. bude následovat PS5 exkluzivita Stellar Blade od korejského studia Shift Up, brzy by měl dorazit remake Silent Hillu 2 s roční konzolovou exkluzivitou a někdy během letošního roku na PS5 a PC vyjde remake Until Dawn.

Každopádně se potvrdily nelichotivé spekulace o tom, že Sony hledá partnery, aby zaplnila díru z vlastní produkce.