Včera Sony oznámila propuštění 900 lidí ze své herní divize po celém světě, zavření týmu London Studio a zrušení blíže neurčených projektů. Během následujících hodin bylo potvrzeno, že o práci přišli i někteří členové Insomniac Games, Naughty Dog nebo Guerrilla Games.

To vyvolalo obavy o vyvíjené projekty. Podle Jasona Schreiera z agentury Bloomberg v koši po The Last of Us Online skončil další multiplayerový projekt. Propouštění ve studiu Firesprite mělo totiž vyústit ve zrušení nového Twisted Metal. U autorů Horizon: Call of the Mountain pro PlayStation VR2 měly být výbušné závody v rané fázi vývoje. Sem se měly přesunout v roce 2022 po neuspokojivých výsledcích týmu Lucid Games, tvůrci špatně přijatých závodů Destruction All-Star pro PS5. Jak se teď ale ukázalo, tak ani u Firesprite nešlo vše podle plánu.

V rozhodnutí zrušit Twisted Metal hru mohl sehrát roli seriál z loňského roku. O něj nebyl zas takový zájem. Druhým titulem ve Firesprite je záhadný Project Heartbreak. Má jít o hororovou příběhovou akci od lidí, co předtím pracovali v Rockstar Games a Telltale Games.

Poté se objevily spekulace o zrušení Horizon Online. V Guerrilla Games se mají rozloučit s téměř 40 ze 400 zaměstnanců, tvrdí zdroje nizozemského listu AD. Schreier ale odmítl obavy o zrušení samostatné multiplayerové hry z postapokalyptického světa, která byla potvrzena na konci roku 2022. Horizon Online má být nadále v plánu a vedle toho vzniká další příběhový díl pro jednoho hráče s Aloy v hlavní roli. Multiplayer se má pochlubit novými postavami a jedinečným stylizovaným vzhledem.

Horizon Forbidden West je druhý díl, na PS4 a PS5 vyšel v únoru/februári 2022 a do dubna/apríla 2023 prodal 8,4 milionu. Už brzy dorazí na PC v kompletní edici.