V průběhu dnešního dne začaly obchody po celém světě nabízet slevu na nový model konzole PlayStation 5. Takzvaný Slim lze koupit se slevou také v českých a slovenských obchodech.

PS5 Slim se teď prodává za cenu digitální edice bez Blu-ray mechaniky. Ušetřit můžete 1600 Kč, protože z původních 13 590 Kč je základní verze v tuzemských obchodech za 11 990 Kč. V případě Slovenska je cena 475 eur místo 549,90 eur.

Sleva platí do 29. února/februára, nebo do vyprodání zásob. Minulý týden na slevu lákal insider a dataminer billbil-kun.

Proč sleva po Vánocích? Z čínských fabrik přicházejí neoficiální zprávy o pozastavení výroby konzolí PS5 a Xbox Series X/S. Sony a Microsoft mají mít dostatek kusů, zejména japonská společnost měla být překvapena menším zájmem o PlayStation 5 v posledním měsíci roku 2023, i když zájem byl lepší než o rok dříve. Sony ale očekávala ještě více, proto měla před Vánoci navýšit výrobu a dostatečně zásobovat obchody po celém světě. Teď chce patrně tyhle kusy vyprodat ve slevě.

V lednu/januári byla PS5 nejprodávanější konzolí v Evropě a The Last of Us Part 2 Remastered zase nejžádanější novinkou ledna s prodeji 2,5x lepšími, než mělo ve svém prvním měsíci The Last of Us Part 1. Vylepšené druhé dobrodružství hrdinky Ellie nestačilo pouze na EA Sports FC 24 od Electronic Arts.

Vydavatel Grand Theft Auto, společnost Take-Two Interactive, nedávno vyzradila, že prodeje Xboxu Series X/S by měly být kolem 24 milionů kusů, zatímco PlayStation 5 měl 50 milionů.