Předešlá generace Xboxu si vedla bídně a špatná rozhodnutí na začátku Xboxu One zdá se pohřbily i tu současnou. Navzdory snahám Microsoftu s cenově přívětivějším slabším modelem hráči o Xbox Series X/S neprojevují takový zájem. Výsledkem je, že konzole v počtu prodaných kusů výrazně zaostávají za konkurencí.

Americká společnost v době neúspěchu Xboxu One přestala hlásit prodané kusy. V létě jsme se však z interní prezentace dozvěděli o 21 milionech. Teď nám pomohla data od Take-Two. Vydavatel Grand Theft Auto prozradil, že do konce roku 2023 se deváté generace konzolí celosvětově prodalo 77 milionů. Sony k 9. 12. 2023 hlásila 50 milionů kusů PlayStationu 5. Další miliony PS5 se jistě prodaly do konce měsíce. To znamená, že Xbox Series X/S mají na kontě nějakých 24 milionů.

Potvrzují se dřívější domněnky a náznaky. Rozdíl se neustále navyšuje na stranu PS5. Podle neoficiálních údajů se navíc Xbox Series X/S prodává o něco hůře než Xbox One. Údajně nepomohly ani slevy v období Vánoc. Což má Microsoft vést k nečekanému kroku: začít vydávat hry na PlayStation 5. V posledních dnech se o tom hojně spekuluje. Příští týden má vše rozseknout aktualizace o budoucnosti Xboxu. Slíbil ji sám Phil Spencer, vedoucí herní divize Microsoftu.

Podle údajů Take-Two v roce 2023 hrálo hry přibližně 3,4 miliardy lidí a staženo bylo 88 miliardy her na mobily.