Z pohledu na lednové žebříčky musejí být v Sony spokojeni. PlayStation 5 je nejprodávanější konzolí v Evropě, jako jediná zaznamenala ve srovnání s lednem 2023 nárůst prodejů. The Last of Us Part 2 Remastered je zase nejžádanější novinkou února s prodeji 2,5x lepšími, než mělo ve svém prvním měsíci The Last of Us Part 1. Vylepšené druhé dobrodružství hrdinky Ellie nestačilo pouze na EA Sports FC 24 od Electronic Arts. Na třetím je Hogwarts Legacy, čtvrté Call of Duty: Modern Warfare 3 a páté GTA 5.

Za leden se na sledovaných trzích v Evropě mělo prodat přibližně 475 000 kusů konzolí. To je meziročně o 1,4 procenta méně. Jak jsem ale napsal nahoře, PS5 se prodávala lépe. Naopak výrazně klesl zájem o NIntendo Switch. U Xboxu Series X/S byl zaznamenán malý pokles.

Takhle vypadá celý žebříček fyzických a digitálních her v Evropě za leden 2024:

  1. EA Sports FC 24 (EA)
  2. The Last of Us: Part 2 Remastered (Sony)
  3. Hogwarts Legacy (Warner Bros.)
  4. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Activision Blizzard)
  5. Grand Theft Auto 5 (Rockstar)
  6. Tekken 8 (Bandai Namco)
  7. Super Mario Bros. Wonder (Nintendo)
  8. Hellblade: Senua's Sacrifice (Microsoft)
  9. Prince of Persia: The Lost Crown (Ubisoft)
  10. Need for Speed: Heat (EA)

Navzdory úspěšnému lednu nemají být v Sony spokojeni se zájmem o nový model PS5 (takzvaný Slim). Jako odpověď má příští týden pravděpodobně odstartovat velká sleva na standardní verzi s optickou mechanikou. Její cena má být nižší o přibližně 75 eur, tedy 474,99 eur místo 549,99 eur. Tvrdí to známý insider a dataminer billbil-kun. Podle něj jsou náznaky o slevě ve Francii. V současné době ale nevíme, zda se rozšíří do dalších koutů Evropy.