Náznaky, patenty a spekulace nás navnadily, ale bohužel. Zpětná kompatibilita konzole PlayStation 5 nebude podporovat hry z PS3, PS2 nebo PS1. Díky zpětné kompatibilitě si na PS5 zahrajete pouze hry z PS4.

Pořádek v tom udělal Ubisoft. Francouzská společnost na stránkách podpory uvádí informace o bezplatném vylepšení PS4 verzí na PS5, konkrétně u her Assassin's Creed Valhalla a Watch Dogs: Legion. K tomu potvrzuje, že PS4 hráči budou moci hrát online s hráči z PS5. Na závěr uvádí zpětnou kompatibilitu pouze s PS4 hrami a upozorňuje na nemožnost zahrát si hry z předešlých generací PlayStationu – z PS3, PS2 a PS1.

Vypadá to, že zpětná kompatibilita mimo PS4 není součástí plánu Sony u nové generace konzolí. To je škoda zejména s ohledem na konkurenci. Xbox Series X od Microsoftu bude zpětně kompatibilní s hrami z Xboxu One, stejně jako s vybranými hrami pro Xbox 360 a původní Xbox.

Sama Sony oficiálně uvádí, že na PS5 si budeme moci zahrát více než 4000 populárních her z PS4. Tyto hry Sony testuje s cílem zajistit jejich bezproblémový chod na PlayStationu 5.

Připomeňme si ještě slova několika představitelů PlayStationu. Ti se v minulosti několikrát vyjádřili, že zpětná kompatibilita není tak důležitá, protože hráči hraním starých her netráví tolik času a zajímají se zejména o ty nové. Za pravdu jinak dávaly názory novinářů, kteří přišli s tím, že zpětnou kompatibilitu na Xboxu One využívá jen malé procento hráčů.