Sony už dříve potvrdila, že pracuje na zpětné kompatibilitě PlayStationu 5. Společnost usiluje o to, aby majitelé PS5 mohli na nové generaci konzole spustit více než 4000 her z PS4. V současné době ale není jisté, zda bude podpora všech těchto her dostupná v den uvedení PS5 na trh.

Pokud čekáte na podporu her z PS3, PS2 nebo PS1, tak bohužel. Sony nemá nic, co by nám o této zpětné kompatibilitě mohla říct a zaměřuje se na PS4. V zákulisí se ale problémem zpětné kompatibility s dalšími generacemi PlayStationu zdá se zabývá. Nasvědčuje tomu zajímavý patent, který si rozebereme za chvilku.

„Zaměřujeme se na práci se zpětnou kompatibilitou pro PS4 hry, aby uživatelé mohli svou PS4 knihovnu přesunout do PS5,“ uvedl podle překladu BlackKite zástupce Sony v rozhovoru s japonskou webovou stránkou GameSpark. Současně společnost potvrdila, že zpětná kompatibilita bude fungovat i na Blu-ray discích z bazaru a z druhé ruky. Sony nebude tyto disky žádným způsobem blokovat. Můžete si tak podporovanou hru půjčit od svého kamaráda a zahrát si ji na PlayStationu 5.

Přečtěte si také: Hry pro PS5 a Xbox Series X mohou být o 10 dolarů dražší. Zdražení po 2K Sports zvažují další vydavatelé

Hry ve zpětné kompatibilitě budou na PS4 hratelné při vyšší frekvenci snímků za sekundu a s lepším výkonem. Na přesnější detaily si musíme počkat společně se seznamem podporovaných her. Mezitím Sony naznačila, že si na PS5 budeme moci v den vydání zahrát The Last of Us Part II a Ghost of Tsushima, tedy poslední dvě velké exkluzivity PlayStationu 4.

Při této příležitosti je vhodné připomenout zprávu z konce května. Britský Eurogamer se dostal k dokumentu pro vývojáře. V něm stojí, že počínaje 13. 7. 2020 musí být každá hra pro PlayStation 4 kompatibilní s PlayStation 5. Aby hra prošla certifikací u Sony, musí být zaručeno její spuštění na PS5 - tato hra ale nemusí být nutně pro PS5 vylepšena.

ZPĚTNÁ KOMPATIBILITA S PS1, PS2 A PS3 HRAMI DÍKY CLOUDU?

Jim Ryan, prezident a generální ředitel Sony Interactive Entertainment, v minulém roce prohlásil, že PlayStation 5 byl navržen s ohledem na hraní PS4 her, ale o předešlých generacích konzolí zástupci společnosti zarytě mlčí. Přitom Microsoft vnadí na kompatibilitu se všemi generacemi Xboxu u Xboxu Series X.

Patent z tohoto roku, který byl podán v Japonsku, ovšem naznačuje, že Sony na kompatibilitě pracuje. Podle patentu by měla být PS5 schopna emulovat hry z PlayStation 3, PlayStation 2 a prvního PlayStationu, a to pomocí cloudu.

V patentu se píše o velkém množství her z PS1/PS2/PS3 a různých generací. „Tyto hry lze spustit na virtuálním stroji, který simuluje operační systém spojený s každou herní konzolí,“ uvádí dále patent.

Vypadá to, že Sony by chtěla kompletní zpětné kompatibility na PS5 dosáhnout prostřednictvím cloudové/streamovací služby PlayStation Now. Pokud by to byla pravda, tak doufejme, že v dohledné době bude PS Now oficiálně spuštěno pro náš trh.

Nadále platí, že PlayStation 5 vyjde koncem letošního roku.

Přečtěte si také: U konzole PS5 jsou exkluzivní hry důležitější než kdy jindy, vzkazuje Sony