V rámci galaxie Star Wars her se někteří trápí s pokusy o remake kultovních klasik. A jiní se o ty kultovní klasiky snaží stále starat. To je i případ studia Petroglyph Games, které nedávno na Steamu vydalo novou aktualizaci klasické strategie Star Wars: Empire at War a datadisku Forces of Corruption. A to navzdory faktu, že hra na začátku letošního roku oslavila úctyhodné 17. narozeniny.

Hlavní novinkou je přechod základní hry i datadisku na 64bitovou verzi, což má mít dle slov vývojářů různé výhody, zejména řešení jakýchkoliv problémů s nedostatkem paměti. Došlo také na zlepšení stability multiplayeru a opravy různých chyb spojených s hratelností, které nahlásila komunita. Změny se týkají map, grafických prvků či základní funkčnosti některých jednotek na zemi a ve vesmíru.

Změna na 64bitovou verzi má ale i jednu nevýhodu, a to nekompatibilitu starších uložených pozic. Pokud chcete starší savy stále využívat, je třeba přejít na původní 32bitovou verzi, kterou můžete aktivovat ve Vlastnostech hry v knihovně na Steamu, konkrétně na záložce Beta verze. Zde postačí v příslušné nabídce zvolit možnost 32-bit_version - 32-bit Version a počkat, až se stáhnou potřebná data. Nutno také dodat, že změna se týká jen Steamu, jelikož verze dostupná na GOG.com podle všeho nebyla dosud aktualizována a nový update nevyšel v žádné podobě, kterou by mohli využít majitelé kdysi dostupných krabicových verzí.

Za možnost udržovat Star Wars: Empire at War a vydání nové aktualizace, která přináší desítky změn, každopádně můžeme podle Petroglyphu vděčit podpoře Lucasfilm Games, herní divize společnosti Lucasfilm, jež má stále projevovat oddanost hře i jejím fanouškům. Tvůrci poděkovali také zástupcům komunity za jejich snahy při nahlašování chyb, za testování různých buildů a za poskytování cenné zpětné vazby.

Zkrátka a dobře, někdy to jde i bez všech těch remasterů a remaků. Někdy prostě stačí dostatečná oddanost původní verzi klasické hry, i když vyšla už v roce 2006. Ačkoliv třeba za možnost vyhlížet remaster střílečky Star Wars: Dark Forces se také nezlobíme.