Po vlažně přijaté mrazivé strategii Frostpunk 2 se v 11 bit studios rozhodli odložit The Alters. Tvůrci This War of Mine si berou více času, aby vývojáři nebyli tolik pod tlakem a měli více prostoru, aby mohli hráčům přinést to, co si od samotného začátku představovali.

Dalším důvodem je samotný trh. Polské studio chce provést další diferencované testy, aby lépe pochopilo, jakou odezvu mohou hráči mít nebo jaké části je mohou rozčilovat. Jde o reakci na Frostpunk 2. Polské studio bylo překvapeno negativní reakci fanoušků na příliš velký odklon od prvního dílu.

Frostpunk 2 měl sice dobré recenze a za týden se ho prodalo 350 tisíc kopií, což zajistilo návrat investice, ale investoři očekávali lepší prodeje. To společně s negativními recenzemi od hráčů způsobilo pokles akcií 11 bit studios. To přimělo studio k opatrnosti, zejména v kombinaci s některými negativními ohlasy hráčů.

Dalším bodem odkladu je marketing. 11 bit studios hodlají investovat více do reklamy, aby hráčům The Alters lépe představili. Takto tvůrci sníží riziko neúspěchu.

„Harmonogram vývoje The Alters byl velmi napjatý. Existovala nejistota, zda mají vývojáři dostatek času na dokončení všech prací v kvalitě, kterou všichni očekáváme. Po tolika letech vývoje je pro nás riziko, že hra bude mít nějaké nedostatky, zbytečně,“ vysvětluje generální manažer Przemysław Marszal v tiskové zprávě.

The Alters vyjde během prvních tří měsíců roku 2025 na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Ve stejný den bude dostupný v předplatném Game Pass.

Kdo hru nezná, tak The Alters je sci-fi dobrodružství zaměřené na přežití Jana, který nouzově přistane na opuštěné planetě se spalující hvězdou. V tomhle neznámém a nebezpečném prostředí jsou jedinou šancí na přežití alternativní verze hlavního hrdiny. Ty vznikají ze záhadné látky, která se nachází na povrchu. Každý takzvaný alter má jedinečnou osobnost utvářenou různými životními cestami Jana. To povede nejen k větším šancím na přežití, ale také k problémům a konfliktům. Emotivní titul má připomínat Fallout Shelter a No Man's Sky. Při hraní nás mají provázet pochybnosti.