Agentura Reuters na základě svých zdrojů informuje, že Evropská komise se chystá schválit akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft.

Podle „lidí obeznámených se záležitostí“ bude akvizice v hodnotě téměř 69 miliard dolarů schválena příští týden, pravděpodobným datem je 15. 5. Oficiálně mají evropští úředníci po několika odkladech vynést verdikt nad spojením vydavatele Call of Duty s Xboxem do 22. 5. 2023.

Koncem dubna akvizici zablokoval Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy, a to na základě obav z monopolního postavení v oblasti cloudových her. S tím Microsoft nesouhlasí, před rozhodnutím britské CMA uzavřel několik desetiletých dohod (s Nvidií ohledně her v GeForce Now, Nintendem, Steamem a cloudovými službami Boosteroid a Ubitus), ale ani to ke schválení nestačilo.

Microsoft se hodlá bránit a u soudu dokázat, že CMA se rozhodla špatně. Pomoci k tomu mají minimálně dvě zajímavá jména: Daniel Beard a Lord David Pannick. První jmenovaný má s odvolacími tribunály velké zkušenosti. Právník zastupoval velké společnosti, jako Apple, Intel, Sky a Tesco, a dokázal porazil regulační orgán Evropské unie. Tím společnostem ušetřil miliardy na pokutách. Lord David Pannick zase v minulosti zastupoval královnu Alžbětu II a Borise Johnsona.

Akvizici blokuje ještě americká FTC. S Microsoftem se u prvního důkazního řízení sejde až 2. 8. 2023. Naopak v Japonsku, Saúdské Arábii, Srbsku, Brazílii nebo Chile byla transakce schválena.