Pokud si někdo myslel, že Microsoft sklopí uši, zaplatí tři miliardy dolarů jako pokutu Activisionu Blizzardu a půjde se zbývajícím balíkem peněz hledat jinou společnost, kterou by mohl koupit, tak je na velkém omylu. Redmondský gigant se nevzdává, místo toho se připravuje na první bitvu proti Velké Británii.

Microsoft si totiž najal specialistu jménem Daniel Beard, jenž má s odvolacími tribunály velké zkušenosti. Právník zastupoval velké společnosti, jako Apple, Intel, Sky a Tesco, a dokázal porazil regulační orgán Evropské unie. Tím společnostem ušetřil miliardy na pokutách.

Mimo jiné se Beard postavil na stranu Applu během náročného soudního procesu v souvislosti s daňovými „podvody“ ve výši 13 miliard eur, které Applu poskytlo Irsko. Brusel tvrdil, že šlo o neoprávněné daňové výhody. Loni zase díky němu Intel nemusel platit pokutu 1,1 miliardy eur, kterou Evropská unie deset let požadovala po Intelu kvůli jeho dominantnímu postavení na trhu s mikroprocesory.

Britský úřad spojení Xboxu s vydavatelem Call of Duty v hodnotě téměř 69 miliard dolarů zablokoval koncem minulého měsíce. Úředníci se obávají, že by transakce změnila budoucnost rychle rostoucího trhu a cloudových her, což by v následujících letech vedlo k omezení inovací a menšímu výběru pro hráče ve Spojeném království v nadcházejících letech.

„Jsme i nadále plně odhodláni tuto akvizici uskutečnit a odvoláme se. Rozhodnutí CMA odmítá pragmatickou cestu k řešení obav o hospodářskou soutěž a odrazuje od technologických inovací a investic ve Spojeném království,“ uvedl Brad Smith z Microsoftu. Za Microsoftem stojí také Bobby Kotick, generální ředitel Activisionu Blizzard.

Evropská komise by měla svůj verdikt nad akvizicí vynést 22. 5. letošního roku. EU by dle dostupných informací měla obchod schválit, tudíž Microsoft bude bojovat ještě v Americe, kde Federální obchodní komise žaluje Microsoft ve snaze zablokovat spojení kvůli obavám z porušení antimonopolních pravidel.