Cities: Skylines 2 není jen pokračování oblíbené simulace města. Vývojáři chtějí hráče potěšit mnoha změnami a vylepšenými. Vše budou postupně představovat v detailních deníčcích. Jako první si vybrali silnice, které jsou páteří vašeho města.

Tvůrci sázejí na systém tvorby cest z předešlého dílu, který upravili a vylepšili. Cílem bylo, aby se v něm cítili dobře hráči původního Cities: Skylines i noví hráči. Většina změn má tak usnadnit a zrychlit stavbu a správu silnic, případně dát hráčům větší volnost při jejich vytváření. Autoři mimo jiné vycházeli z toho, co navrhovali/upravovali sami fanoušci skrz početné modifikace.

Velký důraz je kladen na způsob fungování křižovatek. Ty se budou vytvářet automaticky, když přetáhnete silnici přes existující silnice. Kruhové objezdy zase bude možné vytvářet přímo na existující křižovatce. Stačí jen vybrat požadovanou velikost a umístit kruhový objezd na křižovatku. Nástroj automaticky přizpůsobí návrh stávajícím silnicím tak, aby byly všechny jízdní pruhy rozumně vedeny přes kruhový objezd.

Také jsou tady nové možnost pro sjezdi z dálnic, pruhy pro autobusy, tramvajové koleje, pěší zóny a protihlukové stěny na frekventovaných silnicích. V Cities: Skylines 2 budete mít ještě přímou kontrolu nad umístěním semaforů, přechodů pro chodce a povolených směrech jízdy na křižovatkách.

Další novinkou jsou parkoviště, kde mohou obyvatelé vašeho města parkovat svá auta. Ať už jde o klasická parkoviště nebo parkovací domy. Dostupnost parkovišť totiž nyní obyvatelé zohledňují při plánování trasy městem, stejně přistupují k cestování hromadnou dopravou. Mezi obyvateli existují různé preference. Někteří dávají přednost parkování co nejblíže svému cíli a je jim jedno, jak dlouho na místo pojedou, zatímco jiní jsou ochotni jít o něco dál pěšky.

Silnice je důležité udržovat. Je tak třeba postavit oddělení správy a údržby silnic, které bude opravovat silnice a v zimě odklízet sníh. Špatně udržované silnice budou zpomalovat plynulost dopravy a mohou vést k nehodám. To samé se týká sněhu.

Co naopak zůstává, jak se ukazuje, při starém, tak je jeden neduh. Jde o stavbu obytných a dalších zón, které dle videa zůstávající skrz mřížku. To znamená, že opět bude docházet k mezerám v pokrytí území u silnic, které jsou postavené do oblouku. Přesně jak ukazuje obrázek níže od jednoho fanouška z Redditu.

Více se novinkám v prvním deníčku věnují čeští a slovenští fanoušci na své stránce zde. Další týden se vývojáři zaměří na to, jak se vozidla a chodci pohybují po světě.

Cities: Skylines 2 vyjde 24. 10. 2023 na PC, Xbox Series X/S a PlayStation 5, včetně předplatného Game Pass.