Loňská logická plošinovka Creaks od českého studia Amanita Design nám udělala radost hned v několika ohledech. Mezi nimi byl i hudební doprovod, a pokud se vám také líbil, mohl by vám přijít vhod nový 24minutový dokument, který se zaměřuje právě na vznik hudby pro Creaks a který vyšel nedlouho po dokumentárním filmu, jenž popisoval vývoj Samorostu 3.

Hudebník Joe Acheson alias Hidden Orchestra, který má soundtrack Creaks na svědomí, v dokumentu demonstruje celou řadu nástrojů, které při vývoji hry použil, včetně některých opravdu bizarních. Patří mezi ně například dnes již notoricky známá harfa vytvořená z kráječe na vejce. Acheson však hovoří i o sladění vizuální podoby hry s ozvučením, nástrojích určených pro jednotlivé postavy, lokace a fáze hádanek nebo o proměnách soundtracku při opakovaných pokusech během hraní.

Přečtěte si také: Happy Game od Amanity se odkládá na podzim

Velký prostor ve videu tak dostává program FMOD Studio, s nímž je dosaženo obdivuhodné randomizace. Ta má za následek nepřeberné množství náhodných variant skladeb nebo možností, jak se může hudební doprovod přizpůsobit jednání hráče. V samém závěru dokumentu pak nechybí popis webové aplikace Creaksbox, v níž si můžete randomizaci herního soundtracku sami vyzkoušet dle libosti.

V případě, že by vám ukázky hudby z Creaks v téměř relaxačně pojatém dokumentu nestačily, doporučujeme zavítat na YouTube kanál studia Amanita Design, kde byl poměrně nedávno zveřejněn kompletní soundtrack her Machinarium, Samorost 3, Chuchel, Pilgrims, Botanicula a samozřejmě Creaks. A jestli vás zajímá spíš vizuální stránka loňské plošinovky, doporučujeme se poohlédnout po nedávno vydaném artbooku s názvem The Art of Creaks.