Společnost Intel vydala novou verzi ovladačů pro grafické karty ARC, které přinášejí pěkné zvýšení počtu FPS napříč devíti různými hrami. Konkrétně se bavíme o zlepšení v rozmezí od 5 % do 34 %. Součástí je navíc také optimalizace pro nově vydaný titul Avatar: Frontiers of Pandora.

Ovladače verze 31.0.101.5074 Non-WHQL nabízejí nejvyšší posun u titulu Train Sim World 3, kde může být dosaženo až onoho průměrného 34% skoku v počtu FPS. Zlepšení výrazně reflektují také Dying Light 2: Stay Human (průměrně 31% posun) nebo Battlefield V (průměrně 23% skok).

Důležité je ale zmínit, že takového nárůstu výkonu lze dosáhnout pouze za určitých podmínek. Klíčové je, že Intel vychází z vlastních benchmarků, při kterých měl v PC sestavě grafickou kartu ARC A750. V poznámkách firma také zmiňuje úroveň nastavení vizuálů. V případě Train Sim World 3 jde kupříkladu o rozlišení 1080p s Ultra grafikou. U Dying Light 2: Stay Human pak jde o totožné rozlišení, ale úroveň High.

Zajímavý je také nový Avatar. Z testů německého serveru ComputerBase vyplývalo, že se zmíněnou kartou ARC A750 je možné akční dobrodružství rozjet na 40 FPS s rozlišením 1080p a Ultra nastavením vizuálů. Onen 60snímkový milník však nelze překonat ani s novými ovladači, neboť v případě Avatara nabízí pouze 8% zlepšení (se stejným rozlišením i úrovní grafiky).

Při vydání grafických karet Intel ARC softwarová stránka poměrně zaostávala a brzdila relativně schopný hardware. Modrý tým se ale snaží na optimalizaci ovladačů neustále pracovat a již v minulosti doručil spoustu aktualizací, které zlepšovaly výkon až o desítky procent.