Slovenské nezávislé vývojářské studio 3Division čekají nelehké dny. Jeden fanoušek, který byl považován za respektovaného člena komunity Workers & Resources: Soviet Republic, se naštval a prostřednictvím velmi podivné DMCA žádosti se postaral o odstranění hry ze Steamu. Snaží se odstranit také další věci související s tímto titulem, včetně trailerů a webové stránky.

Tenhle člověk napsal Cosmonaut Mode, návod, jak hrát hru realističtěji, a domnívá se, že právě jeho práci využili tvůrci při vytváření realistického režimu. Přitom ale na oficiálním fóru hry existuje více podobných a starších návodů. Přesto vývojáři jeho podíl nerozporovali, uvědomovali si jeho významným podíl v komunitě a chtěli jeho jméno přidat do titulků v další aktualizaci.

Podle 3Division se však autor návodu nespokojil s tím, že bude do kreditů přidán až později. Navíc zneužíval systém na YouTube s hlášením porušení autorských práv u jednoho z influencerů Workers & Resources. Následně nahlásil webové stránky hry a pokračoval v nahlašování i oficiálních videí na YouTube. Poté se záležitost vyhrotila natolik, že kvůli žádosti DMCA byla ze Steamu odstraněna i samotná hra. Dotyčný tvrdí, že vlastní práva na realistický herní režim.

„Doslova jen vytvořil návod s nějakým možným způsobem, jak hru hrát, a nazval ho Cosmonaut Mode,“ vysvětlují 3Division. „[Jediné], v čem byl užitečný, je to, že popularita jeho návodu nám ukázala, jak moc lidé chtějí hrát hru realistickým a náročnějším způsobem.“

3Division ve vyjádření pro Kotaku uvádějí, že situace je velmi znepokojující. Jde o jedince se znalostmi práva. Využívá toho, že je advokát a žalobu zvládne vypracovat a podat mnohem levněji než slovenské studio.

„Takže si myslí, že od nás může dostat cokoli, co chce, protože my na nákladnou žalobu nepřistoupíme. Ale právně nemá žádnou půdu pod nohama, na které by mohl stát, a my pravděpodobně budeme bojovat až do konce! Podle našeho názoru je také ve velkém riziku – poškození pověsti, finanční škody, a také to, co dělá, není v souladu s etikou. Pokud hra zůstane zakázaná, bude to mít za následek obrovské finanční škody (kromě nákladů na žalobu) pro nás a také pro Valve...“

„Dalším aspektem, který je velmi smutný, je to, že mechanismy DMCA prostě nefungují, vypadá to, že kdokoli může tvrdit cokoli, poskytovatel služby je prostě nucen odstranit obsah a obecně se neptá ani nezvažuje, zda jsou tvrzení skutečná. Podpis právníka se zdá být dostačující a všichni dostanou strach z dlouhých a nákladných žalob, takže obsah je pak odstraněn,“ dodává studio pro Kotaku.

V 3Division pracují na vyřešení problémů. Do té doby mohou Workers & Resources: Soviet Republic hrát pouze ti, co si stihli hru před zákazem koupit.