Uplynulo pár měsíců od posledního přídavného balíčku, a protože tvůrci hry Planet Zoo dávkují dodatečný obsah pravidelně v průběhu roku, tak tu opět máme nový dodatek. Tentokrát si vývojáři vzali do parády tropická zvířata ze všech koutů světa.

UPDATE 1.13.0

S rozšířením přichází i aktualizace, která jako vždy obsahuje opravu chyb, ale mimo jiné i úpravu a vylepšení společenského života zvířat. Skupiny zvířat, převážně ty větší, se tak budou rozčleňovat do různých sociálních skupin a vzájemných vztahů. Tato funkce vám dá lepší zpětnou vazbu třeba o tom, proč v některých výbězích dochází k přeplňování, a tedy třeba i k bojům mezi zvířaty.

OUTSIDEŘI

Když vám ve společenství zvířat vznikne outsider, znamená to jediné – bylo dosaženo limitu. Ať už velikosti stáda, tak limitu pohlaví ve skupině. Může se tak stát například v situaci, kdy se z mláděte stane dospělec, který tyto limity naruší.

Outsideři se nemohou pářit, nemohou komunikovat s ostatními a všechny boje jsou vedeny primárně na tyto jedince. Status outsidera mohou zvířata ztratit, pokud dojde k úpravě podmínek ve výběhu, ať už smrtí jiného jedince nebo vaším zásahem s vytřízením zvířat.

Existuji různá kritéria přijetí nově vzrostlých jedinců do skupiny, které již mají sociální vazby – tedy rodiče ve stávající hierarchii:

  • Společenský – nově vyspělý jedinec je zařazen do skupiny bez omezení; příkladem mohou být např. vlci nebo plameňáci.
  • Matrilineární – nově vyspělé samičky jsou přijaty do skupiny, zatímco samečci jsou označeni za outsidery; např. zebry či lvi.
  • Patrilineární – opak matrilineárního, samečci jsou přijati do skupiny a samičky vyhnány; příkladem mohou být šimpanzi.
  • Samotáři – při překročení limitu skupiny (většinou pár) je bez ohledu na pohlaví nově vyspělý jedinec označen za outsidera, takové chování uvidíte třeba u medvědů Grizzly nebo u tygrů.

Informace o těchto kritériích se nyní dozvíte v zoopedii pod záložkou společenských potřeb zvířete.

VŮDCI A SPOJENCI

Dalšími typy těchto společenských kritérií jsou označení za vůdce a případně spojence. Pokud se ze zvířat stanou spojenci, vytvoří to mezi nimi neporušitelné přátelské pouto, které odolá i v případě, že se z jednoho z jedinců stane outsider.

Toto pouto vzniká nejčastěji u mláďat mezi sourozenci a výjimečně mezi dospělci při honičkách a hrách. Může se tedy díky těmto vazbám stát, že ve skupině lvů budete mít samce dva, pokud se třeba jedná o bratry. Pokud by tuto vazbu mezi sebou neměli, jeden z nich by byl okamžitě terčem všech útoků a snahy zapudit ho ze skupiny.

Vůdci jsou novým označením pro zvířata, která vedou skupinu, ale nenárokují si výhradní pářící práva. Tato role bude nově označena ikonou korunky při zobrazení detailních informací o zvířeti a ve výčtu všech zvířat ze zoo. Označení alfa zůstává pro vedoucí skupiny, kteří si nárokují přednostní páření.

DALŠÍ VYLEPŠENÍ

Tyto změny jsou dobrou zprávou hlavně pro stavitele, protože byla přidána neviditelná cesta, která se po rozkliknutí zobrazí podobně jako třeba neviditelná bariéra. Umožní to tak stavět scenérie bez narušení, které některé cesty a chodníčky způsobovaly například v průchozích výbězích nebo v budovách. Přidány byly také nové rostliny a scenérie, doplňující obsah nového balíčku.

Vylepšen byl také pokročilý pohyb s předměty po osách, pro snadnější manipulaci s objektem. Nově je také možné vybrat předměty scenérie a označit je jako prevenci proti lezení, která byla nyní dostupná pouze u pevných bariér výběhu. Své opravy také dostala UI pro dopravní dráhy, které slouží k transportu po vašem parku či k zpestření zážitku z návštěvy zoo.

Tentokrát jsme dostali klasické DLC s pěti druhy zvířat (existuje ještě animal pack, který obsahuje 8 druhů zvířat, ale neobsahuje stavební prvky pozn. redakce) z nichž jedno lze umístit pouze do expozice. Vybrána byla zvířata z různých koutů světa. Jmenovitě z Jižní Ameriky, Afriky a jihovýchodní Asie. Vaši zoo tak obohatí:

  • Varan skvrnitý
  • Fosa
  • Gibon Lar
  • Štětkoun africký
  • Lenochod hnědokrký – expoziční zvíře

STAVEBNÍ PRVKY

Tentokrát se tvůrci inspirovali v Indonésii. Ve hře již totiž máme balíček, který je zaměřený na Jižní Ameriku. Bylo tedy potřeba vzít si příklad z architektury jiných tropických destinací, a tak jsme dostali prvky sálající atmosférou jihovýchodní Asie oslavující tradiční indonéskou architekturu stupňovitých chrámů v balijském stylu. Nebojte se tedy upustit uzdu fantazii a postavte si vesničku v tropické džungli s domy tongkonan a jejich okolí ozdobte novými sochami zvířat složených z více kusů.

Do výběhů pak můžete umístit nové exotické rostliny, zejména právě z jihovýchodní Asie, například raflézie (to je ta kytka, podle které je vytvořený pokémon Vileplume), láčkovky Attenboroughovy (a podle téhle zase Victreebel) a aglaomorphy.

NOVÝ SCÉNÁŘ

Jako každý dodatečný balíček obsahuje i tento zcela nový scénář, který vyzkouší vaše manažerské schopnosti. Přenesete se do zoo v prostředí indonéského ostrova Bali, kde se setkáte s novými výzvami a jako vždy budete muset dát celý park do pořádku. Opět se vám představí několik úkolů, které vám zadá Tiffany, dcera z bohaté rodiny. Bohužel má potíže s vedením parku, který byl darem od jejího otce. V průběhu scénáře je přislíben i návrat tajemné postavy z minulosti.

Balíček je již nyní dostupný ke koupi. Ke hraní samozřejmě potřebujete základní hru Planet Zoo. Zakoupit ho můžete za klasických 9,99 € (cca 235 Kč) a stejně jako základní hra obsahuje českou lokalizaci. Do komentářů nám napište vaše dojmy z hraní dodatku, pokud ho už vlastníte. Pokud koupi balíčku teprve zvažujete, napište nám, jak se vám líbí nová zvířata a co vás na rozšíření láká.