Ve finském studiu Remedy mají v těchto dnech určitě důvod k oslavám. Kritické přijetí survival hororu Alan Wake 2, který vyšel na konci minulého týdne, je v případě většiny fanoušků i kritiků prostě fenomenální. Kreativní ředitel Sam Lake v nové zprávě na oficiálním webu studia uvedl, že teď vývojáře čeká chvíle odpočinku, lze ale předpokládat, že nebude trvat moc dlouho. Už proto, že Remedy má na programu víc věcí. O dost víc věcí. Potvrzuje to také čerstvá čtvrtletní zpráva pro investory, v níž generální ředitel Tero Virtala jako už tradičně přiblížil stav projektů, kterých se dočkáme v následujících letech.

V první řadě je třeba zklamat kohokoliv, kdo by si snad mohl myslet, že Control 2 je už za rohem. Na řádné pokračování kriticky úspěšného hitu z roku 2019 si podle všeho ještě počkáme, stále se totiž nachází ve fázi, v níž tvůrci testují a ověřují základní mechanismy a celý herní koncept. V této fázi se má Control 2 nacházet ještě několik dalších čtvrtletí, což znamená, že plnohodnotný vývoj hned tak nezačne. Předtím, než se vývojáři vrhnou na pokročilejší část vývojového procesu a rozšíření tvůrčího týmu, se chtějí zaměřit na ověření funkčnosti klíčových prvků, Virtala ale investory ujišťuje, že v případě herních designů i aktuální verze hry došlo k dobrému vývoji.

Čekání si nejspíš budeme moci zkrátit multiplayerovým, potažmo kooperativním spin-offem s pracovním označením Condor. Při vývoji projektu Condor, který stejně jako Control 2 a první díl vydá společnost 505 Games a který aktuálně míří na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S, prý tvůrci získali cenné poznatky v oblasti tvorby tzv. live-service titulů. Podle Virtaly je tak Remedy nyní v lepší pozici pro vytvoření hry, kterou si budou hráči moci užívat několik let. Condor už se tedy nenachází ve fázi testování herního konceptu a jeho autoři se připravují na plnohodnotný vývoj.

Ve stejném stavu se nachází Max Payne 1&2 remake. Ve studiu už mají touto dobou jasno ohledně stylu a rozsahu projektu, jenž pro změnu vydá společnost Rockstar Games, a navíc dali dohromady tým, který je podle Virtaly výjimečně dobře organizovaný. I zde je tudíž fáze plnohodnotného vývoje na dohled, takže je jasné, že ze všech titulů, jež v Remedy aktuálně chystají, se nejblíž dokončení a vydání nachází Condor a Max Payne 1&2 remake. Protože ten plnohodnotný vývoj ale ani v jednom případě ještě pořádně nezačal, na vydání někdy během příštího roku to aktuálně příliš nevypadá. Třeba ale Remedy překvapí.