Na nový „velký“ update do zlatého Minecraftu trpělivě čekáme již od Mineconu 2019, kde byl oznámen a přináší především nový kabátek Netheru (pekelné říše), desítky nových bloků a nové moby.

CO JE NOVÉHO:

NOVÉ NETHER BIOMY

To, že byl Nether jen hromada netherracku a do toho sem tam nějaké lávové jezero, je už minulostí. Těšit se můžeme rovnou na tři nové biomy:

Každý z nich má vlastní nový typ půdy, stromů, rostlin, lián a houbiček. V Soul Sand Valley se nyní náhodně generují kostry a bazaltové sloupy. Zajímavé taky je, že se nově spawnují v Netheru mnohem častěji také Endermani, a to zejména v biomu Wraped Forest. To zásadně urychluje hledání perel k otevření End Portálu, protože se už nebudeme muset spoléhat na náhodné generovaní Endermanů v Overworldu.

NOVÉ TYPY MOBŮ

Klasickou čtveřici Pigman, Ghast, Skeleton a Blaze nyní bude ještě častěji doplňovat již zmíněný Enderman a nově Piglin a Hoglin.

S novými Pigliny lze vyměňovat zlaté ingoty za loot od štěrku až po vzácné enchantované knihy.

I přesto, že jsou Piglini agresivním druhem, který útočí jak na hráče, tak na dospělé Hogliny, jedním kusem zlatého armoru se lze konfliktu vyvarovat podobně jako s Endermany s nasazenou dýní.

NETHERITE: NOVÉ ITEMY A VYBAVENÍ

Netherite - velmi vzácný materiál nacházející se na dně lávových jezer v Netheru v podobě úlomků. Slouží k vytvoření nového netherite brnění, mečů a nástrojů s ještě větší odolností, efektivitou a výdrží, než doposavad nejlepší diamantové vybavení. Obrovským bonusem je to, že nelze spálit lávou, takže už nikdy nepřijdete o armor a nástroje, pokud spadnete do lávy. Jednoduše vyplavou na hladinu.

DIAMANTY UŽ VYŠLY Z MÓDY. NAHRADÍ JE JEŠTĚ SILNĚJŠÍ NETHERITE.

ARMOR, MEČE A NÁSTROJE BUDOU TEĎ ODOLNĚJŠÍ A EFEKTIVNĚJŠÍ

NOVÉ BLOKY A ROSTLINY

Bloků je celá řada. Od tří typů nových dřevin z nether biomů, houbiček, lián, keříků až po nový druh obsidianu a soul soil doplňující soul sand o tzv. soul fire, což je další typ ohně. Soul fire se přenesl i na torche a lanterny. Modrá je cool!

TARGET - REDSTONE TERČ

Milovníky redstone obvodů určitě zaujme zpráva o target bloku. Ten vysílá redstone signál po zasažení šípem z luku, dispenseru a kuše. Intenzita signálu závisí na vzdálenosti pixelu, který šíp zasáhl od středu terče. Vzniká tím patnáct možných intenzit, kterých lze dosáhnout. Nadšená komunita již nyní přichází s využitím, a to zejména pro minihry, anebo jako nově nejúčinnější způsob vytváření číselných kombinací pro sejfy nebo zámky dveří. Při použití jen čtyř targetů se dostáváme na neuvěřitelných 50 625 možných kombinací (good luck brute-force hackerům).

ENCHANTING - SOUL SPEED

Smysl reálného využití enchantu soul speed je lehce zavádějící. Nabízí zamezení zpomalení při chůzi po blocích soul sand a soul soil, přičemž je 4% šance na snížení durability nošených bot a navíc přidává rychlostní bonusy. Tento enchant lze získat pouze skrz výměnu (obchodování s Pigliny za zlaté ingoty), nikoliv však rybařením, enchantováním nebo obchodem s villagery.

V survival světě zřejmě zatím existuje jen jeden důvod, proč tento enchant využívat, a to na zrychlujících, dva bloky vysokých cestách, podobně jako u ledu. Jinak, pokud tedy nebydlíte v údolí duší, bude sloužit spíše tvůrcům custom map.

ZVUKY A PARTICLE EFEKTY

Nether získal slušnou knihovnu 95 ambientních zvuků, které se střídají v závislosti na biomu.

Pěkný balíček particlů byl přidán i pro crying obsidian, soul, soul fire a všem třem biomům včetně vylepšeného a zesíleného fogu.