Už příští úterý čeká Microsoft důležitý den. Bude při slyšení Evropské komise obhajovat akvizici Activisionu Blizzard v hodnotě téměř 69 miliard dolarů.

Při ústním slyšení se Microsoft může vyjádřit k námitkám, které od Evropské komise obdržel minulý týden. V nich evropské orgány varují před možným ohrožením spravedlivé hospodářské soutěže na videoherním trhu.

Zástupci Microsoftu už dříve uvedli, že pozorně naslouchají obavám Evropské unie a jsou přesvědčeni, že je dokážou náležitě vyřešit, aby nakonec získali souhlas s akvizicí Activisionu Blizzard.

Podle agentury Reuters má EU teprve rozhodnout, zda u slyšení budou stěžovatelé a zúčastněné třetí strany. Dle FOSS Patents je pravděpodobné, že při slyšení dojde ke střetu mezi Microsoftem a Sony.

Mezitím britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) vyjádřil své obavy. Podle něj může spojení těchto firem poškodit britské hráče a potenciálně vést k vyšším cenám, menšímu výběru nebo menší inovaci.

Během tohoto všeho si novinář Jez Corden z Windows Central myslí, že vztahy mezi Microsoftem, Activisionem a Sony jsou navždy zničeny, protože PlayStation brzdí spojení těchto společností.

Corden podporuje tezi, že kdyby Microsoft nemohl koupit Activision Blizzard, tak by sice zaplatil tři miliardy dolarů jako pokutu Activisionu Blizzard, ale zbytek z těch téměř 69 miliard dolarů by použil na to, aby Sony hořce litovala toho, že zabránila akvizici.

Ptáte se jak? Microsoft by mohl koupit exkluzivní práva na nejrůznější známé značky, včetně Call of Duty, stejně tak kupříkladu přestat podporovat Minecraft na PlayStationu. Klidně by tak mohl být agresivnější v časových exkluzivitách, více investovat do Game Passu atd.