Microsoft od Evropské komise obdržel antimonopolní varování týkající se akvizice Activisionu Blizzard. V něm antimonopolní orgány EU uvedly důvod, proč by spojení mohlo ohrozit spravedlivou hospodářskou soutěž na trhu videoher, informuje server Politico.

Evropská unie zahájila hloubkové vyšetřování akvizice v listopadu loňského roku. Jak se ukazuje, Microsoft toto rozhodnutí očekával a jeho zástupci uvádějí, že pozorně naslouchají obavám Evropské unie a jsou přesvědčeni, že je dokážou náležitě vyřešit, aby nakonec získali souhlas s akvizicí Activisionu Blizzard.

Ze zprávy deníku New York Times zase vyplývá, že Microsoft očekává problémy také u britského regulačního orgánu. Společnost doufá, že se jí podaří přesvědčit jak Evropskou unii, tak Velkou Británii, aby přijaly její ústupky a transakci za téměř 69 miliard dolarů schválily.

Pokud by Microsoft měl povolení od Evropské unie a Velké Británie, tak by to mohlo usnadnit dosažení dohody s americkou FTC před plánovaným soudním řízením. To se uskuteční koncem tohoto roku.

Všechny tři agentury vyjadřují obavy, aby spojení Activisionu Blizzard s Microsoftem neomezilo schopnost PlayStationu konkurovat. Nicméně, Microsoft už dříve slíbil, že bude vydávat Call of Duty (o které jde oficiálně nejvíce) na konzolích PlayStation po dobu 10 let. Také ho slíbil pro Nintendo a Steam. Sony označila Call of Duty za nenahraditelnou značku.