Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) je třetím klíčovým trhem, který má obavy z akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft za 68,7 miliardy dolarů. Už dříve obavy prezentovala americká Federální obchodní komise a Evropská komise.

Zatím jde pouze o zprávu s předběžným zjištěním, šetření nadále probíhá. Ovšem už teď CMA veřejně uvádí, že spojení Activisionu Blizzard s Microsoftem může poškodit britské hráče a potenciálně vést k vyšším cenám, menšímu výběru nebo menší inovaci.

CMA si všímá, že pro úspěch cloudových služeb bude důležité nabízet populární hry, aby přilákaly uživatele na rostoucím a rozvíjejícím se trhu.

„Důkazy, které má nyní CMA k dispozici, naznačují, že pro Microsoft by bylo obchodně výhodné, kdyby hry Activisionu byly k dispozici výhradně v její cloudové herní službě (nebo v jiných službách za výrazně horších podmínek),“ stojí ve zprávě.

Podle té Microsoft ovládá 60 až 70 % světových cloudových služeb a má další důležitá aktiva v oblasti cloudových her díky konzoli Xbox, přednímu operačnímu systému pro osobní počítače (Windows) a globální infrastruktury pro cloud (Azure a Xbox Cloud Gaming).

Koupě jednoho z nejvýznamnějších světových vydavatelů her by tuto silnou pozici posílila a výrazně omezila konkurenci, které by Microsoft čelil na britském trhu cloudových her. „To by mohlo ovlivnit budoucnost her a poškodit hráče ve Spojeném království, zejména ty, kteří si nemohou nebo nechtějí koupit drahou herní konzoli nebo herní počítač,“ upozorňuje CMA.

CMA v rámci předběžného zjištění zmiňuje také strategii Microsoftu v případě předešlých studií a značek, které společnost koupila. Ty jsou nyní exkluzivitou pro ekosystém Microsoftu.

Server VGC uvádí, že CMA má jako potenciální řešení navrhovat částečný prodej společnosti Activision Blizzard. To by znamenalo složité změny ve struktuře Activisionu Blizzard. Příklady jsou následující:

  • Prodej části zodpovědné za Call of Duty (tedy studia Infinity Ward, Treyarch, Sledgehammer Games)
  • Prodej Activisionu
  • Prodej částí Activisionu a Blizzardu (možná studia King?)

Dalším řešením je úplný zákaz fúze. O tom ale ve veřejné oficiální zprávě CMA není jediná zmínka. Tyto návrhy měl od CMA obdržet pouze Microsoft.

Microsoft se má k návrhům vyjádřit do 22. 2. 2023. CMA chce případ uzavřít 26. 4. 2023.

CALL OF DUTY U KONKURENCE 10 LET

Microsoft se už dříve zavázal k rovnému přístupu s Call of Duty pro Sony, Nintendo a Steam. Americká firma slíbila, že bude vydávat Call of Duty na konzole PlayStation po dobu nejméně 10 let. S touto lhůtou souvisí stejný obsah, cena, kvalita, hratelnost... Také připomíná, že 75 % respondentů souhlasilo s tím, že akvizice bude přínosem pro Spojené království.

Ještě před oficiální zprávou CMA se o pozornost přihlásil Bobby Kotick. Kontroverzní generální ředitel Activisonu Blizzard v rozhovoru s CNBC obvinil úředníky, že o videoherním trhu nic nevědí. Dle jeho slov by si Spojené království nemělo nechat ujít sloučení Activisionu Blizzard s Microsoftem. Naráží přitom na situaci po brexitu.

„Je to pravděpodobně první země, kde vidíte recesi a její skutečné vážně důsledky,“ řekl Kotick s tím, že nejde o platformy Sony a Microsoftu, ale o budoucnost technologií.

„Britský premiér Rishi Sunak řekl, že by se rádi stali evropským Silicon Valley, a pokud takové dohody neprojdou tímto procesem, pak to nebude Silicon Valley, ale Death Valley,“ dodal Kotick.