Zatímco z modrého tábora slyšíme stále častěji o PlayStationu 5 Pro, tak zelení mohou překvapit, vynechat výkonnější model a rovnou přijít s novou generací Xboxu. Ta by mohla udělat čáru přes rozpočet v Sony.

Od začátku této generace se totiž očekává vydání výkonnějších modelů. PS5 Pro je de facto jistotou, ale Microsoft může tuhle strategii přeskočit a už v roce 2026 přijít se zbrusu novou konzolí. Slyšel to novinář Jeff Grubb. Dle něj se plány Microsoftu změnily a Xbox Next není směřován až na rok 2028, nýbrž o dva roky dříve. Je jen otázkou, zda Xbox Next je opravdu nová generace konzole. Grubb raději nezavrhuje vylepšenou verzi.

Spekulacím o novém Xboxu na rok 2026 věří také novinář Brad Sams, jenž se specializuje na Windows a Xbox. Spekulacím věnoval celé video a vychází z předpokladu, že generační koncept je zastaralý a redmonský gigant se ho může snažit změnit. Střední generace a Slim mají sloužit zejména k vytvoření poptávky, nikoliv jako reakce na požadavky spotřebitelů. Microsoft by dle něj mohl dosáhnout podobných obchodních výsledků tím, že by v polovině cyklu zlevnil současný Xbox a veškeré investice přesměroval na vývoj a budoucí propagaci nové generace. Takže by mezikus ani nepotřeboval…

Důležitou otázkou zůstává hardware. Nová generace už nemusí upřednostňovat pouze hrubý výkon. Microsoft by mohl postavit konzoli kolem umělé inteligence, protože do umělé inteligence a technologie Copilot investoval obrovské množství peněz. Navíc firmy hlásí velkou poptávku po čipech s AI.

Pokud je to pravda, tak současná generace (Xbox Series X a Xbox Series S) by byla vystřídána po šesti letech. Xbox One měl nástupce po sedmi letech. Xbox Next byl na listopad 2028 zmíněn v soudních dokumentech z žaloby americké Federální obchodní komise. Od té doby ale Phil Spencer, vedoucí herní divize Microsoftu, upozornil, že plány se od té doby změnily. Spencer dříve také prohlašoval, že Xbox nepotřebuje svou Pro verzi, protože tou je Series X, zatímco Series S je základní model. V té době měl Microsoft o novém Xboxu přemýšlet jako o hybridní platformě.

Stejný dokument naznačoval i jiný model Xboxu Series X, konkrétně bez mechaniky, směřován na říjen 2024. Z toho prý sešlo. Tak uvidíme, co nás čeká.