Došlo k nevyhnutelnému. Microsoft se dva a půl roku po uvedení konzolí Xbox Series X a Xbox Series S loučí s předchozí generací. Ani jeden interní tým společnosti nevytváří hru pro Xbox One.

V rozhovoru pro Axios to potvrdil Matt Booty, šéf Xbox Game Studios, s tím, že všech 23 interních studií Microsoftu přešlo na 9. generaci a všechny připravované hry jsou vytvářeny s ohledem na Xbox Series X/S (a PC). To vývojářům umožňuje nemyslet na omezení, která deset let starý hardware má, včetně absence rychlého SSD.

Pokud se nechcete s Xboxem One loučit, případně si nemůžete v současné době novou konzoli dovolit, tak Booty připomíná možnost hrát nové hry prostřednictvím služby Xbox Cloud Streaming, jež je dostupná v rámci předplatného Xbox Game Pass Ultimate.

Tímto způsobem hodlají i nadále podporovat starší generaci. S tímto přístupem Microsoft začal loni, kdy takto nabídl náročný Flight Simulator a nabídku postupně rozšiřuje, mimo jiné o Redfall a A Plague Tale: Requiem. Tady pro zájemce oficiální stránka, kde najdete další informace o hraní v cloudu a seznam podporovaných her.

Předchozí generaci opustila i konkurenční Sony, mimo jiné příběhové rozšíření Burning Shores pro Horizon Forbidden West vydala pouze pro PlayStation 5. Stejnou cestou jde polský CD Projekt RED. Studio oznámilo první a současně poslední příběhovou expanzi Phantom Liberty pouze pro PC, PS5 a Xbox Series X/S verze Cyberpunku 2077.

Na letošní rok Microsoft pro Xbox Series X/S a PC chystá ještě Starfield a Forza Motorsport. Na další roky Avowed, Hellblade 2, nové Fable a další tituly, které ukázal na Xbox Games Showcase. Cílem Microsoftu je vydávat ročně 4 vlastní hry.