Od včerejšího odpoledne se pozornost obrací zpět do Evropy. Ve Spojených státech amerických zaznamenal Microsoft velké vítězství nad Federální obchodní komisí (FTC). Soudkyně v San Franciscu zamítla návrh na dočasný zákaz akvizice Activisionu Blizzard. Ten, co byl vydán v červnu, vyprší v sobotu v devět ráno našeho času (14. 7. ve 23:59 PDT). Do té doby by Microsoft mohl vyřešit obavy britského Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA).

Už včera jsme informovali, že úředníci CMA souhlasili s návrhem Microsoftu a Activisionu přerušit soudní spor a začít znovu jednat o podmínkách. Microsoft v té době zvažoval podmínky akvizice tak, aby vyřešil obavy způsobem, který bude pro CMA přijatelný. CMA byl naopak připraven zvážit své rozhodnutí o zablokování akvizice.

David Faber z CNBC ještě včera večer přišel s důležitou zprávou. Dle něj Microsoft nabídl CMA malý odprodej. Ten má vyřešit obavy regulátora. O co přesně jde, to je v současné době záhadou. Britský úřad akvizici Activisionu Blizzard za 68,7 miliardy dolarů zablokoval koncem dubna 2023 kvůli obavám z dopadu na vznikající trh cloudových her. Odprodej by se měl tedy týkat cloudových her ve Velké Británii.

Připomeňme důležitý detail. Dohoda mezi Microsoftem a Activisionem Blizzardem je platná pouze do 18. 7. 2023. Do té doby musí Microsoft koupit vydavatele her Call of Duty, Diablo, Overwatch, World of Warcraft a StarCraft. Když se akvizici nepodaří uzavřít, budou muset obě firmy znovu jednat o ceně a podmínkách spojení.

Na závěr jedna zajímavost. Na grafu můžete vidět, jak velký je Activision Blizzard pro celou herní divizi Microsoftu. Graf byl sestaven v lednu 2022, kdy AB měl 10 000 zaměstnanců. Nyní jich má 17 000. Druhý obrázek ukazuje, jak bude vypadat nové rozdělení first-party studií Xboxu. I tento obrázek se má brzy dočkat aktualizace.

*V článku bylo původně uvedeno, že se Microsoft s CMA dohodl na menším odprodeji. CNBC později svůj článek upravili a nyní tvrdí, že Microsoft nabídl menší odprodej.