Pokud jste fanoušky série školních JRPG Persona, určitě by vám nemělo uniknout Metaphor: Refantazio. Jde o prvotinu Studio Zero, spadající pod Atlus, za kterým stojí režisér posledních tří dílů zmíněné série Katsura Hashino. Jeho rukopis je znát, Metaphor: Refantazio je na první pohled Persona ve středověkém fantasy hávu, podtrženo i přítomností designera postav Katsury Hashina, taktéž veterána Persony.

Čekají nás tedy obsáhlé dungeony, stylové a svižné tahové souboje a plno socializace se sympatickými postavami. Nový trailer nám nastiňuje, co nás čeká i v rámci děje. Ačkoliv je obsáhlý, tolik neprozradí, chybí kontext. Ve hře se chopíte role bezejmenného protagonisty, který se za asistence víly Gallicy vydá pomstít vraždu krále Spojeného království Echronie a prolomit kletbu, kterou byl postihnutý princ. Při jeho cestě se k němu přidají i další spojenci, kterým při soubojích budeme moci rozkazovat a po setmění se s nimi sbližovat.

Kromě děje můžeme pozorovat i střípky z cutscén, které jsou krásně animované, ale i dialogy přímo v enginu hry. Posun od Persony 5 nebo Persona 3 Reload je znatelný, ale je vidět, že problémy jako mizivá mimika postav přetrvávají. Design postav je zatím ale velmi povedený, čerpá ze západního fantasy, ale například oblečení vypadá moderněji.

Zlomek ukázky hratelnosti pak potvrzuje, že se titul bude hrát přesně jako Persona, například si můžeme všimnout dělení hratelnostní smyčky na den a noc. Ale zatímco zde budete dny trávit souboji a socializovat se v noci, v Personě to bylo naopak.

Metaphor: Refantazio je ve vývoji už od roku 2016. Po vydání Persony 5 chtěl Katsura Hashino změnu, tudíž pod Atlusem, vydavatelem Persony, založil nové studio. Jeho cílem byla tvorba nové značky, která bude stát nezávisle od Persony a její hlavní série Shin Megami Tensei.

Metaphor: ReFantazio vyjde 11. 10. letošního roku na PC, PlayStation 4, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. JRPG se objevilo i na Summer Game Festu, ze kterého se nám dostalo obsáhlého gameplaye: