Měla to být hra, o kterou budou vývojáři roky pečovat podobně jako Bungie o Destiny. První zprávy o prodejích se zdály velmi pozitivní, když Marvel's Avengers dobyli Spojené státy a stali se nejprodávanější hrou září/septembra letošního roku. Analytici odhadovali dva miliony prodaných kusů jen v digitální podobě. Jak se ale nyní ukazuje, celkové výsledky jsou výrazně pod očekáváním vydavatelství Square Enix.

Japonská společnost zveřejnila finanční výsledky za období od 1. 4. do 30. 9. 2020. Ukazuje se, že začátek roku pro Square Enix nebyl vůbec špatný, v té době vyšel remake Final Fantasy VII pro PlayStation 4. Ovšem v posledním čtvrtletí zaznamenala firma v segmentu HD her ztráty více než 5 miliard jenů (tedy 48 milionů dolarů / přes miliardu korun). Přitom zástupci Square Enix nezmínili příčiny této obrovské ztráty. Jak ale poukazují analytici, právě v tomto období vyšla akční adventura Marvel's Avengers a právě známým superhrdinům Marvelu je připisována tato obrovská ztráta.

Podle analytiků se do konce září/septembra prodaly zhruba tři miliony kusů Marvel's Avengers, což má být o nějakých 40 procent méně, než byl vytyčený cíl. Přitom náklady na vývoj měly být 100 milionů dolarů a mohly se zvýšit na 170-190 milionů, když vezmete v potaz výdaje za marketing. Odborníci přestávají věřit tomu, že se Avengerům podaří proměnit prohru ve vítězství. Hře nepomáhá odklad dodatečného obsahu a vylepšení pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Měsíc po vydání Marvel's Avengers začal klesat počet hráčů na PC, server SteamCharts uváděl 1000 až 2000 hráčů za den, což vyvolalo problémy s matchmakingem. Nyní Steam ukazuje jen kolem 800 lidí. To je na titul tohoto typu dost, dost málo.

Přečtěte si také: Square Enix chce více kvalitních her a méně kvantity

I přes tohle všechno vzrostly příjmy Square Enix o 43 procent a zisky o 46 procent, ve srovnání se stejným obdobím (1. 4. až 30. 9.) loňského roku. Z velké části je to díky remaku Final Fantasy 7 a masivně multiplayerovému Final Fantasy 14.

Hra Marvel's Avengers vyšla 4. 9. letošního roku na PC, PlayStation 4 a Xbox One. U nás je dostupná s českými titulky.