Tak jsme se dočkali, studio Boomer Games zveřejnilo první plnohodnotný gameplay trailer na svůj nevšední vesnický simulátor Last Holiday, který vás vezme do malebné severočeské vesničky o prázdninách v roce 2000. Tady jeden hodnej sígr hledá útočiště před rozzlobeným fotříkem, kterej moc nezkous, že nedošlo ke složení maturity. Vaším úkolem je postarat se o všechny jeho potřeby, jako je jídlo, pití, cíga, pivo, holky... prostě všechno, co k životu na vesnici patří.

„Dokážeš to při konstantní šikaně ze strany tvého rivala Bruna?“ ptají se vývojáři. Při sledování videa (úplně nahoře) si možná vybavíte sérii Postal, která se taky nebere moc vážně. Na podobné notě jede Last Holiday, kde můžete taky močit na všechno možný. Hlavním cílem se zdá být oprava bakeliťáku. Vůz je nejprve nutné dát dohromady a následně upravit a konstantně opečovávat.

„Na vesnici se toho moc dělat nedá. Takže co s volným časem? Prostě balit holky, pořádat párty u rybníka, občas vesnická diskoška. V hospodě najdeš nějakej ten gembl. Takže žádný městský: Sex, Drogy, Roknrol. Ale pořádný buranský: Vesnický bábovky, Lahváč, Rychlý auta a kšeftíky se svým kámošem Slávkem,“ přidává tisková zpráva, abychom měli jasno a věděli, co nás čeká.

Příběh se točí kolem protagonisty, který jako každý mládežník ve svém věku všechno ví a je nejchytřejším na světě. „Ben bude postupně se svým kamarádem Slávkem nacházet cesty, jak prorazit na tvrdém venkově, vydělávat škváru a zajistit si respekt nejen u roštěnek. V průběhu prázdnin bude Ben zároveň potkávat nejrůznější zajímavé osobnosti malebné vesničky a bude jim postupně pomáhat s jejich útrapama.“

Život na vesnici se ale netočí jen kolem aut. Mladý jinoch typu Ben si musí umět zajistit zábavu i mimo svoje auto a tajnou sbírku pánských časopisů pod postelí. Byť se může zdát, že malá vesnice nenabízí mnoho aktivit, realita je opakem. Je libo trochu hazardu? V hospodě místní štamgasti mastí karty a vy je můžete obrat o poslední drobný na pivo. Láká vás znásobení výplaty? Forbes je vždy k dispozici. Je libo nějaké to špásování s holkama? Zkuste je sbalit všechny a získat tak unikátní ocenění. Ale dávejte pozor… může se mezi nimi skrývat takzvaný černý Petr.

Starší teaser trailer - příjezd v motoráčku do vesnice

Když jsme u něj, tak ono to tak jednoduché zase nebude. Last Holiday chce přinést na obrazovky drsnou realitu života. Zemřít se na vesnici dá v podstatě na cokoliv a pokud si nebudete dávat pozor na své potřeby, lehce dojde k smrti hladem, dehydratací, stresem, či nechráněným stykem. „Zvládneš i ty postupně vybudovat svoji image a neumřít?“

„Máš na to stát se ultimátním borcem z vesnice, vzepřít se svému rivalovi a vydělat peníze, aby si svým rodičům dokázal, že i bez maturity je člověk svým pánem?“ dodává tisková zpráva.

Last Holiday bude na Steamu v předběžném přístupu spuštěno 18. 5. letošního roku. Jak se můžete sami přesvědčit, hra bude mít český dabing (mj. Petr Rychlý, Jakub Prachař, Jan Maxián nebo Bohuslav Kalva) i české titulky. Pro zahraniční hráče budou připraveny jen anglické titulky. Z early access se má titul dostat na přelomu let 2023/2024. Teď bude hráčům nabídnuta první třetina příběhu se všemi základními mechanismy a vedlejšák.

„Chceme, aby naše hra byla špičková a nabízela hráčům skvělý a jedinečný zážitek. To si vyžádá čas a my budeme pokračovat v aktualizaci hry s dalším příběhem, mechanikami a zážitky z vesnice na pokraji moderní doby. V rámci předběžného přístupu budeme pracovat na vyladění herního zážitku a rozšíření hratelného obsahu pro hráče. Zpětnou vazbu, kterou nám poskytnete, zapracujeme do hry a budeme na ní stavět. A také, což je nejdůležitější, tento projekt je pro nás vývojáře opravdovou vášní a chceme, aby hráči zažili celý příběh naší hry.“

Minimální systémové požadavky

  • OS: 64bit verze Windows 7, Windows 8, Windows 10
  • Procesor: +2 GHZ dual core
  • Paměť: 6 GB RAM
  • Grafická karta: Nvidia GTX 960 nebo ekvivalent od AMD
  • DirectX: Verze 9.0
  • Pevný disk: 70 GB volného místa

Doporučené systémové požadavky

  • OS: 64bit verze Windows 7, Windows 8, Windows 10
  • Procesor: Intel Core i5 nebo ekvivalent od AMD
  • Paměť: 8 GB RAM
  • Grafická karta: Nvidia GTX 1070 nebo ekvivalent od AMD
  • DirectX: Verze 9.0
  • Pevný disk: 70 GB volného místa