Na začátku září se specialista Austin Evans podíval na letošní revizi PlayStationu 5, která má menší základní desku (zhruba o pět centimetrů) a jinak tvarovaný a menší chladič. Nově se ukázalo, že revize s označením CFI-1202 nenabízí pouze nižší provozní teploty a nižší hmotnost, nýbrž je také vybavena novým procesorem vyrobeným 6nm technologií, informuje Angstronomics.

Čipy v předchozích revizích PS5 byly vyráběny technologií N7 od TSMC, přičemž N6 EUV má přibližně o 18,8 % vyšší hustotu tranzistorů. Tímto přechodem se velikost čipu snížila o 15 % a Sony bude schopna vyrobit zhruba o 20 % více čipů za stejného křemíkového plátku, což znamená výrazné snížení nákladů na výrobu i možnost vyrobit více kusů. To by mohlo zajistit více konzolí na trhu. Bonusem potom je snížení spotřeby energie a snížené množství tepla uvolňovaného čipem.

Je nutné dodat, že kromě těchto parametrů se na specifikaci čipu nic nezměnilo. Nový procesor je stejně výkonný jako jeho předchůdce, k nárůstu výkonu nedošlo.

Podle prvních odhadů změnou procesoru, menší základní deskou a menším chladič ušetří společnost Sony přibližně 12 % na výrobě každé nové konzole.

Očekává se, že v budoucnu využije 6nm procesory i Microsoft i Xboxu Series X/S.

Připomeňme, že Sony před měsícem s okamžitou platností zdražila PlayStation 5 o tisíc korun (50 eur). Nová doporučená maloobchodní cena pro české obchody je 14 490 Kč s mechanikou a 11 790 Kč bez mechaniky.