Sony pokračuje ve vylepšování a úpravě PlayStationu 5. Výsledkem je třetí verze konzole, která je zase o něco lehčí než předchozí model. Specialista Austin Evans se na novou revizi detailně podíval a zjistil, že společnost přepracovala vnitřek.

PlayStation 5 je energeticky úspornější. Testy byly provedeny při hraní Astro's Playroom a Evans došel k výsledku, že letošní model označený jako CFI-1200 odebírá o 20 až 30 wattů méně. Jde tedy o dosud energeticky nejúspornější verzi.

Důležitý je také jinak tvarovaný a menší chladič, další tepelná trubice v zadní části a nová menší základní deska (zhruba o pět centimetrů). Díky těmto změnám se váha konzole snížila o 200 gramů s tím, že produkuje stejné množství tepla a hluku. Má tedy i stejný výkon.

Na druhou stranu může vadit baterie CMOS schovaná za chladič, což stěžuje její výměnu. To je dle Evanse nevýhoda nového uspořádání vnitřností PlayStationu 5. Životnost baterie by měla být 5 až 10 let.

„Sony zmenšila téměř vše, včetně základní desky a vnitřního obalu, aby byla konzole lehčí a téměř jistě levnější (pro ně),“ dodává Evans a tak trošku upozorňuje na skutečnost, že vzhledem k inflaci a situaci na trhu společnost zvyšuje cenu PS5. Psali jsme zde.

ZMĚNY HMOTNOSTI PLAYSTATIONU 5:

HlavičkaRok 2020Rok 2021Rok 2022
PS5 s mechanikou4,5 kg4,2 kg3,9 kg
PS5 Digital Edition3,9 kg3,6 kg3,4 kg