Každým rokem se zvyšuje počet her prodaných digitálně vůči krabicovým verzím. Strmý pád v posledních letech zažívají fyzické verze her na konzolích Xbox. Přesto se předpokládalo, že minimálně v Evropě se ještě nějakou dobu udrží. Jak se ale nově ukazuje, postupně nastává jejich konec.

Ten přichází od obchodníků. Několik evropských maloobchodních prodejců před Vánoci mělo přestat prodávat hry pro konzole Xbox. Tvrdí to Christopher Dring ze serveru GamesIndustry.biz, kterému informace prozradil jeden vydavatel. Maloobchodníci se tak rozhodli kvůli převládajícím digitálním prodejům na Xboxu. Xbox nazývají digitální konzolí.

Data z Evropy bohužel k dispozici nejsou. Spokojit se tak musíme s analytickou zprávou ze Spojených států amerických. Tam dle společnosti Circana fyzické verze pro Xbox tvoří méně než 10 procent výdajů za hry v roce 2023. Nintendo Switch si ukrojil více než polovinu. Zbytek připadá na PlayStation. Podobně to vidí analytik Daniel Ahmad z Niko Partners. Potvrdil, že digitální verze některých AAA her na Xboxu v dnešní době tvoří více než 80 %. Ani on tak není příliš překvapen krokem maloobchodních prodejců v Evropě.

Nám se od našich zdrojů nepodařilo získat poměr. Místo toho nám potvrdily převahu PlayStationu. V poslední době se na českém a slovenském trhu daří Switchi, který dokáže ve fyzických prodejích her běžně přeskakovat Xbox, ale na vrcholu je PlayStation. Situace je tak nejspíš podobná jako jinde ve světě. Rozdíl je akorát v tom, že oproti světu se u nás stále daří prodejům na PC.

Tohle vše jde ruku v ruce s krokem Microsoftu. Redmonský gigant měl nedávno zrušit interní tým, který měl na starost vydávání fyzických her na trh. V současné době nevíme, zda pro tuto činnost najmul/najme externí firmu. Nicméně, Senua’s Saga: Hellblade 2 bude k dostání pouze digitálně. Minulý rok takto vyšel také Alan Wake 2 od Remedy a Epicu. Nemluvě o loňských spekulacích o přípravě nového modelu Xboxu Series X bez Blu-ray mechaniky. Nesmíme zapomínat, že Xbox Series S nemá model s mechanikou. A právě tahle levnější konzole má být tou, co si hráči vybírají více ve srovnání s výkonnějším Xboxem Series X.