Před několika měsíci se zaměstnanci Activisionu Blizzard King radovali, když Microsoft dokončil akvizici společnosti. Vyjadřovali optimismus ohledně přístupu Phila Spencera a jeho plánech. Šéf herní divize Microsoftu veřejně tvrdil, jak chce tvůrcům umožnit pracovat na nových hrách. Včera ale byla spousta z nich propuštěna a odešel i Mike Ybbara, prezident Blizzardu, který se při spojení s Xboxem těšil na novou kapitolu. Nahoře na fotce vedle Phila Spencera, za nimi zaměstnanci Blizzardu.

Včera Microsoft oznámil propuštění 1 900 lidí ze všech svých herních divizí. Propuštění se týká Xboxu, ZeniMaxu i Activisionu Blizzard. Během noci se na internet dostaly další zajímavé informace.

KRVAVÁ JATKA

Včerejší propouštění mělo být velmi chaotické. Novinář Jason Schreier tvrdí, že se ho vývojáři ptali, zda se jich propuštění týká. Spencer totiž nejprve oznámil, že propustí 1 900 lidí, ale až v dalším kroku měla následovat informace přímo pro ty, kteří jsou propuštěni. Ze začátku tak byli zaměstnanci zmateni, zda stále mají svou práci.

VELKÉ ŠKRTY V TÝMU, KTERÝ MÁ NA STAROST KRABICOVKY

Škrty měly nejvíce dopadnout na dvě oddělení. Jde o týmy, které mají na starost maloobchod her Xboxu a zákaznickou podporu Activisionu Blizzard. Podle Jeze Cordena ze serveru Windows Central jsou tyto dva týmy v podstatě zrušeny. O práci mělo přijít rovněž velké množství komunitních manažérů napříč celou společností.

To ale automaticky neznamená příklon k digitálnímu obsahu. Američané mohou tuto práci přidělit externí firmě. Tomuto kroku se ale nemůžeme moc divit, když fyzické hry pro Xbox se prodávají velmi málo a v drtivé většině převládají digitální verze. Proto existují obavy o kompletním zrušení krabicovek. Ostatně, Hi-Fi Rush je pouze digitálně a stejně vyjde nadcházející Senua’s Saga: Hellblade II. Loni se navíc spekulovalo o přípravě nového modelu Xboxu Series X bez Blu-ray mechaniky.

O zákaznickou podporu her Activisionu Blizzard se mají postarat externí zahraniční společnosti.

PROPOUŠTĚNÍ VE VŠECH TÝMECH CALL OF DUTY

Během večera a noci se téměř z každého studia, které má na starost Call of Duty, objevily příspěvky o propouštění. Dotčenými jsou studia Infinity Ward, Sledgehammer Games, Raven Software, Treyarch, High Moon Studios nebo Solid State Studios (Warzone Mobile).

Podle neověřených zpráv mělo Infinity Ward přijít o 30 % zaměstnanců a stěhují se do menších kanceláří. Než se najdou nové prostory, budou vývojáři pracovat ze svých domovů. To prý může být až do konce letošního roku.

Senior QA Lead ve Sledgehammer Games měl přijít o celý svůj tým. Jde o lidi, kteří se snaží rozbít hru a testují ji. Celkově mělo být ze Sledgehammer Games propuštěno více než 25 % zaměstnanců napříč odděleními, včetně umění a designu. High Moon Studios se mělo rozloučit s 10 % lidí.

O propouštění informují i ti, kteří pracovali v Beenox nebo Toys for Bob. V současné době ale nevíme, o kolik lidí tyto týmy přišly.