Jsou to už více než dva roky od doby, kdy se poprvé objevily konkrétnější zprávy o snahách fanoušků vytvořit český dabing cut-scén RPG Kingdom Come: Deliverance od českého studia Warhorse. Z tohoto nápadu se postupem času vyklubal ambiciózní projekt, který neměl za cíl nic menšího než nabídnout profesionální dabing celé hry, a to za účasti řady zkušených a známých dabérů i méně zvučných jmen. A nyní tu konečně máme výsledek, který je k dispozici v řádně oficiální podobě.

Podporou tvorby fanouškovského českého dabingu Kingdom Come: Deliverance totiž nikdy nešetřilo ani samo studio Warhorse, které nyní nabídlo dabing všem hráčům ve formě oficiální aktualizace PC verze. Ta navíc obsahuje také oficiální japonský dabing od místního distributora, který byl dosud k dispozici jen pro hráče v Japonsku.

„Vyzkoušejte Kingdom Come: Deliverance v rodném českém jazyce a vezměte Jindru na divokou cestu středověkým Českem. Velké díky patří Arturovi Komňackému a Markovi Pilgerovi, kteří projekt českého dabingu vedli, stejně jako všem hercům a dabérům za jejich skvělou práci. A pokud byste rádi zažili Kingdom Come: Deliverance v netradičním podání, nyní můžete zkusit také japonský dabing,“ dočteme se v oficiálním oznámení studia Warhorse na Steamu.

Aktuálně se nicméně zdá, že český dabing zůstane výsadou PC verze, jelikož jeho autoři na své facebookové stránce v reakcích na dotazy fanoušků uvádějí, že možnost vydání dabingu i na konzolích aktuálně není příliš reálná, i když dělali, co mohli. Něco takového zkrátka není v kompetenci tvůrců nové lokalizace a možná ani studia Warhorse. Je totiž třeba podotknout, že už před pěti lety, kdy jsme si mohli Kingdom Come: Deliverance poprvé zahrát, si samo studio Warhorse hru vydávalo jen na PC, tedy na Steamu a později na GOG.com a Epic Games Store. Vydavatelem na konzolích byla společnost Deep Silver a nyní je jako vydavatel pod kultovním českým RPG na všech platformách podepsána i skupina Prime Matter.

Je tedy možné, že právě rozdíly ve způsobu vydání hry na jednotlivých platformách mají podíl na skutečnosti, že hráčům na konzolích bude nejspíš český dabing upřen. Samozřejmě pak mohou hrát roli i různé technické nebo certifikační důvody, takže ačkoliv pro tuto chvíli není vydání dabingu na konzolích ještě zcela vyloučené, bude lepší počítat s tím, že si ho budou moci užít jen hráči na PC.

Při příležitosti 5. narozenin Kingdom Come: Deliverance jsme se pak dočkali také nového traileru.