Včera Sony představila dlouho spekulovaný výkonnější model své konzole. PlayStation 5 Pro se pochlubí značným výkonem, který je lákavý, ale za vyšší cenu. Japonská společnost šokovala hráče i odborníky. Podivují se hráči v Evropě, Americe i Japonsku.

PS5 Pro se bude prodávat za 700 dolarů (bez daně), respektive 800 euro bez Blu-ray mechaniky. Česká cena byla stanovena na 20 290 Kč. Ovšem je tvořena na základě aktuálního kurzu EUR/CZK a může se do uvedení na trh měnit v případě výrazných odchylek kurzu. Nicméně, PS5 startovala s cenou 499 eur za verzi s Blu-ray mechanikou a 399 eur za digitální model.

Cena je na konzoli opravdu vysoká. Není tak divu, že většina komentářů zmiňuje právě ji. Stranou tak jdou výhody a možnosti, které PS5 Pro přinese. Nejčastěji zaznívají názory, že hráčům by taková cena nevadila, ale pouze v případě, kdy bude konzole s mechanikou. Tady doplním, že pokud má někdo PS5 Slim a koupil si mechaniku, tak bude kompatibilní s PS5 Pro.

Podobně Sony šokovala s cenou u PlayStationu 3, která se prodávala za 600 dolarů v edici se 60GB harddiskem, s 20GB harddiskem byla za 500 dolarů.

Cenou se zaobírají také odborníci. Analytici přemítají nad tím, co absence Blu-ray mechaniky znamená pro PS6. Většina se přiklání k tomu, že Sony se vydá cestou digitálu, aby nemusela obchodníkům platit provize a měla naopak provize z prodeje her třetích stran na PlayStation Store.

To analytik Daniel Ahmad vyšší cenu chápe. Poukazuje na to, že výrobní a přepravní náklady neklesají v souladu s předchozími generacemi. Připomíná také vyšší cenu SSD o kapacitě 2 TB. Podle něj nastává doba, kdy výrobci hardwaru přestanou své výrobky dotovat a budou chtít udržet jejich ziskovost. A to se pochopitelně odrazí na ceně.

V Sony tak musí doufat v jediné: aby technická vylepšení PS5 Pro stačila a dokázala u hráčů odůvodnit vyšší cenu. PlayStation 5 Pro bude mít o 65 procent vyšší výkon grafického čipu, stejně tak o 28 % rychlejší operační paměti a o 45 % bude rychlejší renderování. Díky tomu má být zážitek z hraní mnohem plynulejší. Ray tracing efekty budou moci být až dvojnásobné, někdy dokonce až trojnásobné. Více tady.