Kdyby nebylo insiderů, bylo by to větší překvapení. O PlayStation 5 Pro se ale spekuluje více než rok a v poslední době se internetem začaly šířit i nákresy. Až dnes ale Sony výkonnější model své současné generace konzole představila světu.

Představení se ujal Mark Cerny. Hlavní architekt PlayStationu 5 v devítiminutové technologické prezentaci vyzdvihl přednosti původní PS5, jež vyšla 19. listopadu/novembra 2020. Mluvil o výkonu a možnostech, které byly díky němu možné. Pochopitelně také připomenul úspěch bezdrátového ovladače DualSense, který přinesl hmatovou zpětnou vazbu a adaptivní spouště. Takto navázal na budoucnost.

Cerny potvrdil, že se Sony drží tradice. Konzole se jmenuje PS5 Pro a na trh vstoupí 7. listopadu/novembera 2024 za cenu 800 eur. V USA je to 700 dolarů. V sobě má SSD o kapacitě 2 TB, ale chybí Blu-ray mechaniky.

V dodatečném e-mailu české zastoupení Sony uvedlo, že maloobchodní doporučená cena pro náš trh je 20 290 Kč. Ovšem je tvořena na základě aktuálního kurzu EUR/CZK a může se do uvedení na trh měnit v případě výrazných odchylek kurzu.

Nicméně, 800 eur je za PS5 Pro bez mechaniky. Blu-ray mechaniku si budou muset zájemci dokoupit (kompatibilní bude ta, co je teď určena pro PS5 Slim), stejně tak případný stojánek a jiný kryt. Nezdá se, že by Sony prodávala upravený model PS5 Pro s Blu-ray mechanikou.

Co se designu týče, tak výška PlayStationu 5 Pro je stejná jako u původního modelu PS5 a šířka je stejná jako u současného modelu PS5 (Slim).

Kromě konzole PS5 Pro s 2 TB SSD v balení najdete bezdrátový ovladač DualSense a přeinstalovanou kopii hry Astro's Playroom.

Předobjednávky pro zájemce budou zahájeny 26. 9. 2024.

Na PS5 Pro chce Sony nabídnout lepší grafiku i snímkovou frekvenci, kterou hráči preferují. Pro Marka Cerneho je důležitý vyšší výkon grafického čipu, ray tracing a umělá inteligence pro upscaling. PS5 Pro má o 67 procent vyšší výkon, operační paměť je rychlejší o 28 % a renderování je rychlejší o 45 %, vše ve srovnání s PS5. Díky tomu je zážitek z hraní mnohem plynulejší. Ray tracing efekty budou moci být až dvojnásobné, někdy dokonce až trojnásobné.

Vše propojuje PlayStation Spectral Super Resolution (zkráceně PSSR). Jde o strojové učení upsalingu. Technologie podobná DLSS od Nvidie analyzuje pixel po pixelu a umožní vyšší detaily ve hrách. Tohle vše má zajistit, že budete hrát v režimu grafiky, ale s vyšší snímkovou frekvencí. Cerny takto ukázal The Last of Us Part 2 ve srovnání na PS5 Pro a PS5 v režimu grafiky. Na staré konzoli běží při 30 fps, zatímco na PS5 Pro je zážitek plynulejší. Stejně jsme mohli vidět Ratchet & Clank: Rift Apart a Marvel's Spider-Man 2.

Grafika na PS5 Pro bude při vyšší snímkové frekvenci lepší, detailnější a s vyšším rozlišením. Celkově mají být hry ostřejší a lépe hratelné.

Potom přišel na řadu trailer postupně odhalující design PS5 Pro s přehlídkou vylepšených her. Podívejte se na něj:

Doprovodná tisková zpráva zmiňuje PS5 Pro Game Boost. Jde o funkci, která se může vztahovat na více než 8 500 zpětně kompatibilních her určených pro PS4, které jsou hratelné na PS5. PS5 Pro Game Boost má stabilizovat nebo zlepšit výkon podporovaných her z PS4 a PS5. Zatímco Enhanced Image Quality má zlepšit rozlišení u vybraných her z PS4.

PS5 Pro nabídne ještě nejnovější bezdrátovou technologii Wi-Fi 7, a to na územích, která tento standard podporují. Podporováno je také VRR a hraní v rozlišení 8K.

Sony láká na bezplatná vylepšení svých her i titulů od partnerů. Jmenovitě zmiňuje Alan Wake 2, Assassin’s Creed: Shadows, Demon’s Souls, Dragon’s Dogma 2, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7, Hogwarts Legacy, Horizon Forbidden West, Marvel’s Spider-Man 2, Ratchet & Clank: Rift Apart, The Crew Motorfest, The First Descendant a The Last of Us Part II Remastered. Má jich ale být mnohem více.

Spekulace o vylepšené verzi bezdrátového ovladače DualSense se nepotvrdily. Tvrdilo se, že bude mít větší výdrž baterie, ke které se přidají vylepšené adaptivní spouště a joysticky, stejně tak průhledný touchpad.

Jak se vám PlayStation 5 Pro líbí? Uvažujete, že si výkonnější konzoli koupíte? Dejte nám vědět v komentářích.

ZÁZNAM TECHNICKÉ PREZENTACE