Žánr retro stříleček pořád vzkvétá, ale je těžké zapomenout na tituly, které tento trend rozjely. Nebo které se alespoň úspěšně svezly na jeho vlně. Mezi ně můžeme nepochybně zařadit temný Cultic, jenž do značné míry působí jako duchovní nástupce kultovní střílečky Blood z roku 1997. Hra, kterou má na svědomí osamělý vývojář Jason Smith alias Jasozz, se objevila na Steamu ke konci roku 2022 a minimálně v kontextu pozitivních uživatelských recenzí se jedná o velmi úspěšnou záležitost.

Na úspěch sympatické retro střílečky Jasozz v předchozích 12 měsících navázal vydáním bezplatného intermezza Interlude nebo vánoční mapy pro režim Survival, jež mimo jiné fungují jako malé ochutnávky chystané druhé kapitoly hry. Základní Cultic byl totiž od začátku prezentován jako první kapitola, přičemž pokračování má vyjít ve formě placeného DLC. A i když autor na Twitteru často nabídl různé střípky a ukázky z vývoje, dosud nebylo možné říct, kdy na Cultic: Chapter Two vlastně dojde.

Datum vydání druhé kapitoly neznáme ani teď, Jasozz ale vydal nový vývojářský deník, v němž shrnul události předchozích měsíců. V první řadě však touto cestou nabídl zatím nejpodrobnější pohled na chystané rozšíření. Konkrétně ukázal nemalé množství map a prostředí. Aby toho nebylo málo, Jasozz prozradil, že už na hře nepracuje sám. Pomáhá mu totiž mapper Nick Palsmeier, který je podepsán například pod loni vydanou uživatelskou epizodou Marrow pro Blood.

Jasozz ve vývojářském deníku ukázal také deathmatch, i když zároveň upozornil na to, že ještě nemůže zaručit, že na něj časem opravdu dojde. Pokrok ve vývoji multiplayerového módu je ale prý dost slibný, takže předpokládáme, že dříve či později by na oficiální vydání deathmatche mohlo dojít. To je však zatím ve hvězdách, stejně jako datum vydání druhé kapitoly. Ale pokud vás Cultic zaujal a pokud chystané placené rozšíření očekáváte, nové video by vám mohlo trochu zkrátit čekání.