Článek vznikl v rámci placené spolupráce.

Zajímá vás, jak fungují technologie Nvidie v novém akčním RPG Black Myth: Wukong? Pojďme se na to ve spolupráci s Nvidií a obchodem Smarty podívat a zjistit, v čem karty GeForce RTX 40. řady mohou pomoct, abyste si z opičího dobrodružství užili co nejvíce.

Black Myth: Wukong je mnohými nazýván jako jedna z nejlépe vypadajících her letošního roku. A to rozhodně právem. Hru totiž pohání Unreal Engine 5, o jehož technologiích a možnostech jsme se nejen na našem kanále bavili už nesčetněkrát. A sami jste ho mohli v poslední době vidět v akci. Ať už to bylo souls-like RPG Lords of the Fallen, Fortnite, který na něj rovněž přešel; či z nadcházejících titulů Marvel 1943: Rise of Hydra nebo Perfect Dark.

Unreal Engine 5 je zkrátka silným nástrojem. A jak nám dokazuje právě i Black Myth: Wukong, v kombinaci s technologiemi společnosti NVIDIA a jejich grafickými kartami žijeme v budoucnosti, která byla byť jen před deseti lety bláhový sen.

Co to znamená v praxi? No na prvním místě je samozřejmě největší pozlátko ze všech – ray-tracing. V případě Wukongu jde však dokonce o „plný ray-tracing“, respektive path-tracing. Ten simuluje jednotlivé paprsky světla tak, aby právě světlo vylepšovalo grafickou stránku napříč všemi kategoriemi. Ray-tracing, jak se mnozí domnívají, totiž není pouze otázka toho, jak moc se voda leskne. Ačkoliv i to je v tomto případě důležité. Vody a vodních povrchů je v Black Myth: Wukong opravdu hodně a starší technologie, když je ray-tracing vypnutý – tzv. screen-space – dělá jen jakž takž dobrou práci. Základní problém takové technologie je to, že je odraz počítán skrze algoritmus v momentě, kdy objekt, který se má odrážet, na obrazovce vidíte. Jakmile se objekt dostane mimo obraz, samotný odraz se rovněž rozplyne. Tohle ray-tracing zcela eliminuje a nabízí realistické odrazy.

Jak jsme však řekli, nejde jenom o odrazivé plochy jako v případě vody. Světlo odráží jakýkoliv materiál. Kámen, dřevo, papír – na vše doléhá světlo, které se následně mění, až se dříve nebo později dostane do našich očí, kde ho zpracujeme. A přesně tohle dělá ray-tracing i ve hrách. Světlo ze všech zdrojů se přesně rozlehne a vytváří realistický dojem napříč celým titulem. Path-tracing je následně jakousi „lepší“ verzí, která vměstnává více odrazů do výsledné podoby každého paprsku.

V případě Black Myth: Wukonga jde nejen o path-tracing, ale také další jeho formy. Kromě odrazů se bavíme i o globální iluminaci. Na nasvícení scény tak realisticky má vliv i hlavní zdroj – zpravidla slunce – které následně od běžných metod nasvícení dokáže dost razantně a kompletně změnit finální vzhled k lepšímu.

Jak si asi dokážete představit, tohle je neuvěřitelně náročná technologie. Karty od Nvidie však lze s čistým svědomím označit za nejlepší způsob, jak ji využít. Speciální jádra RTX karet dokáží s ray-tracingem pracovat na trhu jednoznačně nejlépe.

Ani s GeForce RTX 4090 však nečekejte, že si něco jako Black Myth: Wukong zapnete ve 4K s path-tracingem. A přesně proto přichází druhý průkopník této společnosti – upscalování přes DLSS. Takzvaný deep learning super sampling funguje, alespoň na té povrchové úrovni, funguje vlastně celkem jednoduše. Vezme obraz v nižším rozlišení, který dokáže grafická karta mnohem efektivněji vykreslit, a než vám ho pošle na monitor, tak ho skrze umělou inteligencí dokreslí do takových detailů, že rozdíl mezi menším a nativním rozlišením nepoznáte. Jaký to má efekt? Však se podívejte sami na scénu níže, kde máme odrazy i vegetaci. Jen zkuste najít rozdíl. Kromě toho, že bez DLSS nám hra běží na necelých 30 snímků za vteřinu, ale s DLSS ve stejné scéně na téměř 60!

Do tohohle všeho samozřejmě hraje roli více aspektů. Zejména to, jaké je vaše nativní rozlišení, na jakou kvalitu máte DLSS nastavené – tedy z jak malého rozlišení si bere svůj obraz – a také jaký máte procesor. Přesto se jedná pro běžného hráče o dost jednoduché a častokrát neprůstřelné řešení toho, jak si doslova zdarma zvednout výkon hry s nulovými negativy.

O to víc, pokud vlastníte karty GeForce RTX 40. řady. Ty totiž od předešlých RTX karet podporují i třetí verzi DLSS. Ta nabízí další speciální funkci jménem Frame Generation. Jde o generování snímků mezi těmi vyrenderovanými, což efektivně zvedá počet snímků opět v podstatě zdarma. Opět můžete žasnout nad těmito čísly. S DLSS, ovšem bez Frame Generation, běží hra na zhruba 55 snímků za vteřinu. Po zapnutí generování snímků ale číslo vyskočí na 85. A teď to srovnejte s tím prvním číslem. Změna v kvalitě obrazu je takřka nerozeznatelná – v některých ohledech i lepší – a nyní je hra více než hratelná i s tak náročnou technologií, jako je právě path-tracing. A ten vizuál stojí za to!

Technologicky zdatnější mezi vámi se pak možná ještě ptají na to, jak je to s latencí. Pokud se generují snímky, které grafická karta „fyzicky“ nerenderuje, dává smysl, že latence mezi tím, co uděláte, a tím, co vidíte na obrazovce, je větší. To vyvažuje poslední z technologií, které si dnes na Black Myth: Wukong ukážeme. A tou je Nvidia Reflex. Jednoduše řečeno zrychluje komunikaci mezi vašimi periferiemi a komponenty. Do detailů zabíhat nemusíme. Realita je zkrátka taková, že generování snímků nebo ne, díky Reflexu změnu latence nezaznamenáte.

Se všemi technologiemi, které tak NVIDIA nabízí, můžeme říct, že si Black Myth: Wukong opravdu vychutnáte na nejednom stroji. Ať už slabším nebo silnějším. Pokud ale svou grafickou kartu NVIDIA GeForce nemáte, pak byste možná měli zauvažovat do investice a učinit tak můžete například v obchodě Smarty, který má širokou nabídku grafických karet. Grafická karta NVIDIA GeForce vám totiž otevře bránu mnohem víc než jednoho titulu.