Black Desert Online je takové to MMORPG, o kterém pořád posloucháte od někoho, jak je úžasné a unikátní, ale zkrátka ne a ne se k němu dostat, protože je až moc odlišné od toho, na co jsme zvyklí. Já osobně jsem ho před pár lety vyzkoušel, ale kvůli zahlcenosti úkolů a obsahu jsem nevěděl, co dělat a hru zkrátka vypnul. Plus jsem hlavně v té době neměl dostatečně výkonný počítač. Získali jsme ale možnost si vyzkoušet nejnovější expanzi Eternal Winter, se kterou přichází i několik novinek, jež vám usnadní samotný průchod a orientaci. A upřímně? Ani po 60 hodinách v expanzi nemám chuť hru vypínat. Z Black Desert se tak stalo velmi přístupné a zábavné MMORPG. Ale hezky postupně.

Pokud jste nikdy nehráli Black Desert, tak se nemáte čeho bát. Po zapnutí si totiž můžete vybrat, jestli chcete začít hezky od začátku, nebo rovnou nejnovější expanzí. S tím, že se kdykoliv můžete vrátit ke starým úkolům. Hra i počítá s tím, že vůbec nevíte, co se předtím v příběhu událo. Vaše postava tak ztratí paměť. Krásnou úvodní ukázkou je vám představeno, jak jste několikrát zachránili svět a porazili ultimátní zlo. Jenže si nic nepamatujete. Takže vám všechny nové i staronové postavy budou připomínat, jak úžasní jste. S tím přichází i jedno z nových vylepšení – ukázky. Dříve byly dialogy po většinu času vedeny jen skrze dialogová okna. Nyní se zde objevují prvky kinematografie s tím, že větší ukázky a dějové segmenty obsahují scény více promakané. Jako například když potkáte vašeho hlavního společníka expanzí Landa, který je naprosto dokonalý a okamžitě si ho zamilujete pro jeho prapodivný humor.

Vaším úkolem je splnit šest úkolů od tajemných čarodějnic v této ledové zemi. 12 měsíčků tu asi úplně nenajdete. Najdete tu ale čtyři nové dungeony neboli biomy, které jsou určeny pro pět hráčů. Zároveň rozšíření obsahuje i Escape Room Dungeony. Budete je moct projet sólo a výzvy budou náhodné, takže je budete moci projíždět častěji. Nebudete tak čelit jen vlně nepřátel, ale zároveň i logickým hádankám.

A abyste se těmi vlnami nepřátel probojovali o něco lépe, tak byla představena i zcela nová třída – Drakania. Upřímně jde v této šílené hack and slash akci o ideální přírůstek, minimálně pro mě. Představte si ji jako ultimátní kombinaci východních a západních akčních RPG. Drakania krom úžasného vizuálu nabízí rychlé útoky doplněné o ohnivou magii a pořádné hromobití. Nestačil jsem se tak divit jaké krásy moje postava předvádí. A věřte mi, že budete mít doopravdy na výběr z velkého množství kouzel, útoků a úhybů. Jestli se vám ale stane, že uprostřed té akce zapomenete na léčení, tak vás zachrání nový společník – víla. Té můžete dát určité množství lektvarů, nastavit, kdy se mají aktivovat, a ona je následně použije sama od sebe. Ale stejně nemá na mladou krásnou služku, která funguje jakožto přenosný sklad. Už to chce jen ty ouška. Teda, co?!

Rozšíření jako takové působí doopravdy zajímavě. Na mě ale největší dojem udělaly i přírůstky do hry, jež vám pomůžou se samotným levelováním a průchodem jako takovým. Jako první zásadní bonus tu máme podporu AMD FidelityFX Super Resolution, díky kterému jsem i na slabší sestavě jel na 1440p, na vysoké detaily a 60 snímků za sekundu. Zároveň oceňuji Season servery. Pokud začínáte úplně nanovo a nechcete být obklopeni hráči s vysokými úrovněmi a nejlepším vybavením, tak můžete jít na tyto servery, kde všichni začínají na nule, i když jde o pokročilejší část příběhu. Na konci si následně vše můžete převést na hlavní server. Pokud budete zahlceni těmi všemi vyskakujícími okny a nebudete vědět, kam jít dřív, tak vám pomůže Progression Pass. Nebojte, nejde o nic, co byste si museli platit. Představte si to sice jako Battle Pass, nebo jakýkoliv jiný herní pass, jen s tou změnou, že plněním těch nejjednodušších úkolů získáváte herní předměty mnohdy i vysoké vzácnosti. Progression Pass nabízí úkoly typu zabij určité množství nepřátel nebo prozkoumej část mapy. Hlavní jsou dle mého drobnější úkoly, kdy se musíte podívat, jak funguje nastavení klávesnice, změna uživatelského rozhraní, jak funguje farmaření atd. Je to spíše takový velký nenásilný výcvik, jenž přináší odměny, které zkrátí herní dobu o přebytečný grind.

Pokud jste někdy přemýšleli, že vyzkoušíte Black Desert, tak nové rozšíření Eternal Winter je ideálním momentem. Příběh je vyprávěn mnohem lépe, nová lokace je menší a vše působí více uceleně. Zároveň hra nyní obsahuje tolik quality of life změn, které vám pomůžou se do ní dostat. Ještě abyste nedopadli jako Duppy a nenechali v tom 60 hodin během několika dní.