Hra je skvělá, boj s brouky si užívám každý den, ale kvůli nutnosti mít PlayStation Network účet přestanu hrát. Je to zrada. Před koupi hry jsme to nevěděli... To jsou jen některé z mnoha komentářů nespokojených hráčů Helldivers 2 poté, co se dozvěděli o změně.

Včera vývojáři Helldivers 2 oznámili, že hra bude vyžadovat propojení Steam účtu z PSN účtem. Od 6. 5. 2024 to bude platit pro nové hráče a od 4. 6. 2024 potom pro stávající členy komunity.

„Propojení s účtem hraje klíčovou roli při ochraně našich hráčů a zachování bezpečnostních hodnot, které udržují hry PlayStation a PlayStation Studios,“ uvádí se ve vysvětlení s tím, že propojení s PSN účtem umožní úderněji banovat podvodníky a chránit ty, co hrají podle pravidel. Současně vzniká právo na odvolání proti zákazu.

Takové vysvětlení a důvody ale hráčům nestačí. Výsledkem je review bombing. Uživatelské hodnocení na Steamu se změnilo na smíšené a nedávné recenze jsou spíše záporné. Kromě výše zmíněných zpráv se někteří hráči do PlayStation Network nechtějí zaregistrovat kvůli tomu, že dříve Sony unikla data o svých uživatelích.

Nespokojení hráči za krátkou dobu napsali více než 60 tisíc negativních recenzí (více než polovina za posledních 30 dnů). Vývojáři se snaží rozhodnutí bránit, zatímco tvůrci Ghost of Tsushima slibují, že v singleplayeru nebude jejich hra vyžadovat PSN účet na PC. Mezitím Sony chystá podporu trofejí na počítačích a speciální overplay.

Proč se Sony k tomuto kroku odhodlala? Kromě oficiálního vysvětlení je dle mého záměr využít úspěch Helldivers 2 a přidat tyto hráče do statistik uživatelů PlayStation Network. Také je může Sony případně v budoucnu oslovit s reklamou na e-mail. Ostatně, propojení je vcelku běžné a vyžaduje ho například Microsoft u Minecraftu.

Na druhou stranu se nezdá, že by současná nevole hráčů měla vliv na jejich počet ve hře. Dle SteamDB za posledních 24 hodin měla hra vrchol 119 027 lidí.