The Last of Us Part II budilo rozruch už před svým vydáním, kdy na internet unikla část gameplay záběrů a mnozí nebyli s tím, co viděli spokojeni. Novináři z celého světa ale ujišťovali, že jde o zajímavý zážitek, který si každý musí projít sám, aby pochopil, co hlavní hrdinka Ellie prožívá a jak to celé vývojáři z amerického studia Naughty Dog mysleli.

Jen pár hodin po vydání však hráči očekávanou PlayStation 4 exkluzivitu opět kritizují. Na agregátoru recenzí, serveru Metacritic, udělují hře mizerné známky a někteří dokonce tvrdí, že ji stihli dohrát. Přitom se The Last of Us Part II odemklo přesně o půlnoci a na projití hry je potřeba nějakých 30 hodin.

The Last of Us Part II tak zažívá nepříjemný review bombing a na Metacritic má od hráčů hodnocení 3,3/10, zatímco od novinářů v průměru 95/100. Hráči si stěžují na to, že pokračování nebere moc v potaz jedničku, respektive k ní neměli scénáristé žádný respekt a The Last of Us Part 2 prý postrádá smysl. Další si stěžují na postavy, špatný příběh a nejhorší konec, který kdy viděli. Jiní zase píšou, že je to nejhorší hra, kterou kdy hráli.

Některé kritické recenze se na Metacritic objevily pár minut po půlnoci, což svědčí o jejich vypovídající hodnotě. Nemyslíte? The Last of Us Part II není hrou pro každého, ale osobně si myslím, že takové jednání si Naughty Dog nezaslouží. Ano, hráči na druhý díl čekali dlouhých 7 let a někteří podle všeho nedostali to, co si představovali, ale kritizovat hru po pár odehraných hodinách jaksi ztrácí smysl.

Terka z redakce Indiana udělala The Last of Us Part II maximální doporučení (10/10) a za plus označila výstavbu a pointu příběhu, barvité vykreslení krutého světa a detailní a vtahující hratelnost. Na druhou stranu se ji nelíbil zbytečně natahovaný konec, horší orientace v oblastech a nemotorná kamera. Recenze je bez spoilerů, její textová verze zde.

Hra vyšla 19. 6. 2020 s českými titulky na PS4.