Hororové hry, potažmo adventury, nejsou zážitkem pro každého. Anebo spíše ne pro každého jednotlivce. Temná prostředí, napětí na každém kroku, nejistota v každém pohybu páčkou - a přesně to si uvědomují i tvůrci veleúspěšné hororové adventury Until Dawn, kteří do své nadcházející The Dark Pictures Anthology chystají zakomponovat vítanou možnost v podobě multiplayeru. A to hned ve dvojím podání.

Možná si říkáte, adventura a multiplayer? To přeci nejde dohromady. Ale ať už budete sedět doma na pohovce nebo budete na drátě s vaším známým, v obou případech si první hru ze série The Dark Pictures s podtitulem Man of Medan budete moci vychutnat v módu vícero hráčů.

Prvním z nich je takzvaná Shared Story, která vám celou hru umožní projít se svým kamarádem online. Každému hráči bude vždy během vyprávění příběhu přidělena rozdílná postava. Takový, řekněme, zvrat ovšem nastává v momentu, kdy každý z hráčů sleduje naprosto něco jiného. Vaše postavy se v určitých pasážích samozřejmě budou vyskytovat na stejném místě, ovšem nejednou budou vykonávat naprosto rozdílné úkoly a budou prozkoumávat jiná zákoutí. To do celé hry samo sebou vnáší ještě více napětí, jelikož akce, které učiníte, už nezávisí pouze na vás a osud vašich postav bude nejednou ovlivněn i akcemi vašeho spoluhráče. Tomu se říká dobrá zkouška přátelství, nemám pravdu?

Druhý mód Movie Night je pro změnu multiplayerem lokálním, určeným až pro pět hráčů. Máte-li chuť zažít pořádné gaučové drama, pak je Movie Night tou ideální volbou. Každý z vás si vybere postavu či postavy (podle toho, kolik hráčů momentálně hraje), za které chcete hrát, a následně pokaždé, kdy dá hra prostor vašemu charakteru, vezmete společný ovladač a odehrajete si svou část. Na konci každé příběhové části hra navíc vyhodnotí, jak se každý z hráčů rozhodoval a vytvoří o každém takový obrázek dle toho, jak hrou postupoval.

Jak vidíte, každý z módů vám nabídne naprosto rozdílný zážitek, stejně tak jako když si hru odehrajete klasicky sami. Ovšem možnost multiplayeru Supermassive Games do hry vnesli na základě jejich zkušeností z předešlým Until Dawn. Od mnoha hráčů se začali dozvídat, že nejlepší průchod pro ně byl ten, který odehráli s dalšími hráči, byť si přehazovali ovladač nebo jen společně sledovali obrazovku. Vývojáři tak měli už od začátku vývoje jasno, že multiplayer je něco, co jejich nadcházející hororové dobrodružství musí obsahovat.

To ovšem samozřejmě přineslo několik problémů, protože stále chtějí zachovat tu skvělou a napjatou atmosféru, kterou zvládli vykouzlit během vytváření Until Dawn. A otázka, zda situace, kdy hráči nebudou sebejistě vědět, co se odehrává na obrazovce jejich spoluhráče, nevezme trochu ať už z celkového dojmu z příběhu či hraní, neopustila vývojáře po celou dobu jejich tvorby. Ovšem sami poukazují na to, že si alespoň s designem úrovní mohli pohrát zase naprosto jinak a stejně tak to platí s příběhem. Hráči totiž nikdy nevědí, zda se s postavou, která leží v rukou jejich spoluhráče, vůbec někdy opět uvidí a nic s tím nemohou udělat. A to hororové atmosféře dozajista přidává.

Kooperativní rozhodování ale není úplnou novinkou. Poměrně nedávno jsme se s ním mohli setkat například ve hře Hidden Agenda, což je jedna z Playlinkových her, kterou ovládáte skrze svá mobilní zařízení. Společné řešení záhady a dohadování se nad všemi rozhodnutími ze hry udělalo naprosto rozdílný zážitek, u kterého se zvládne doopravdy pobavit téměř každý (věřte nám, mluvíme z vlastní zkušenosti) a je tak skvělé, že nezůstane jedinou adventurou, kterou si můžeme užít ve vícero hráčích.

Již na konci srpna si všechno budete moci vyzkoušet na vlastní kůži při vydání prvního dílu z celé série Man of Medan. Hra sleduje příběh čtyř přátel, kteří se vydávají na výlet za trošičku adrenalinovým potápěním. No a myslím, že všichni víme, že pohodová dovolená není něco, na co se hrdinové mohou těšit. Ovšem nebude-li vám taková dovolená dost, Supermassive Games mají už koncept na sedm takových dalších dobrodružství, přičemž všechna by se měla nést v podobném until-dawnském duchu a měla by být součástí zmiňované The Dark Pictures Anthology.

„No, druhý díl už vstupuje do produkce,“ zmiňuje Pete Samuels, ředitel série a výkonný producent Supermassive Games v rozhovoru pro zahraniční stránku Game Informer. „Takže o tom už víme dost. Třetí epizoda se blíží ke konci fáze psaní příběhu a scénáře. A během několika týdnů se už máme setkat s herci. U čtvrté máme koncept a víme, jakým směrem se má hra vydat, stejně tak v otázce designu. U páté pracujeme a máme koncept a pomalu se přesouvá k budování designované stránky. Nicméně už známe příběh pro šestou, sedmou i osmou epizodu.“ No, v Supermassive Games rozhodně neotálí a jsou-li slova jejich ředitele pravdou, měli bychom se v rámci roku dočkat vždy dvou her z této temné série. Tak uvidíme, nicméně zdá se, že se máme na co těšit. A také se čeho bát. Co myslíte?