Francouzský politik Damien Rieu a dvě zpravodajské agentury neprávem spojili Hidea Kojimu s atentátem na bývalého japonského premiéra Shinzoa Abeho. Ten byl napaden během veřejného vystoupení 41letým Tetsuya Yamagamim. Bývalý voják japonských sil sebeobrany dvakrát vystřelil a několik hodin po útoku politik zemřel.

Jak vše vzniklo? Na nechvalně proslulém fóru 4chan se krátce po atentátu objevil obrázek, který spojil Kodžimovu tvář s tváří vraha. V diskuzi se poté objevily další fotografie zachycujícího Kojimu v sovětské čepici a pózujícího u fotky argentinského revolucionáře Che Guevary. Francouzský komik Georges Jordito tyto obrázky využil u tweetu, podle něhož byla atentátníkem japonská fotbalová hvězda Keisuke Honda.

Krajně pravicový francouzský politik Damien Rieu to ale vzal vážně a na Twitteru zveřejnil fotografie Kojimy s textem, že krajní levice zabijí. Tohle potom převzaly řecké a íránské zpravodajské agentury, které fotky použily ve svých reportážích o atentátu. To mělo za následek, že se fotky Kojimy objevily ve vysílání řecké televizní stanice ohledně atentátu na bývalého japonského premiéra.

„Naivně jsem považoval vtip za informaci. Nemyslel jsem si, že se může žertovat o smrti člověka, ale mýlil jsem se, když jsem si to před sdílením neověřil. Omlouvám se fanouškům Hidea Kojimy a Metal Gear,“ napsal už v pátek politik na sociální síť Twitter.

Studio Kojima Productions důrazně odsoudilo šíření falešných zpráv a fám. „Takové pomluvy netolerujeme a v některých případech zvážíme právní kroky,“ dodala firma.