V Sony nebudou mít klidný konec roku. Ráno jsme vás informovali o prvních možných detailech konzole PlayStation 5 Pro a nově se skupina ransomwaru Rhysida pochlubila hacknutím studia Insomniac Games. Skupina měla získat informace o připravované hře Marvel's Wolverine, která je ve vývoji pro PS5.

Jako důkaz byla zveřejněna mozaika ukradených materiálů. Na té vidíme několik obrázků ze hry. Kromě toho se skupina měla dostat k důvěrným informacím o zaměstnancích Insomniac Games, včetně skenu pasů, a spolupracovnících. Mezi nimi je dle všeho i Yuri Lowenthal, který namluvil Petera Parkera, Spider-Mana. Dále měli hackeři získat interní e-maily a další nespecifikované důvěrné dokumenty.

Insomniac mají sedm dní na odpověď a zaplacení 50 bitcoinů. To je při současném kurzu více než dva miliony dolarů (47,4 milionu Kč). Když nezaplatí, začne aukce se stejnou vyvolávací cenou.

Sony několik hodin po zveřejnění informace o hacknutí studia Insomniac Games reagovala. Redakce VGC obdržela vyjádření:

„Jsme si vědomi zpráv, podle kterých se Insomniac Games stali obětí kybernetického útoku. V současné době situaci prošetřujeme. Nemáme důvod se domnívat, že by byly zasaženy i další pobočky SIE nebo Sony.“

Společnosti většinou s hackery nevyjednávají a nepřistupují na vydírání. Loni v září podobným způsobem unikly záběry z hraní rané vývojové verze Grand Theft Auto VI. Hacker byl později dopaden.

Očekává se, že ani Sony nebude s hackery vyjednávat, pokud opravdu došlo k prolomení ochran.

*Článek doplněn o vyjádření Sony (aktualizace 12. 12. 2023 v 18:48)