Arion Kurtaj loni způsobil velký poprask. Ve svých 17 letech jako člen hackerské skupiny Lapsus$ zveřejnil v září více než 90 videí a obrázků z vývojové verze Grand Theft Auto 6 a vydíral nejen herní společnost Rockstar Games, že zveřejní zdrojový kód, ale také Uber, Revolut nebo Nvidii. Zatčen byl na konci září.

Nyní vyšlo najevo, že dnes osmnáctiletý Kurtaj byl shledán psychicky nezpůsobilým stanout před soudem. Kvůli své duševní poruše nebude souzen, ale porota bude rozhodovat o tom, zda se činů dopustil, či nikoliv. Kurtaj byl dříve obviněn z 12 trestných činů, včetně podvodu a pokusu o vydírání.

Jeho sedmnáctiletý kamarád, se kterým hackerské útoky prováděl a vydíral firmy, byl obviněn ze dvou případů vydírání, dvou podvodů a třikrát měl zneužít počítač. U něj se nepředpokládá podíl na hackování Rockstaru. Místo toho měl s Kurtajem od července do listopadu 2021 vydírat největšího britského poskytovatele širokopásmového připojení BT Group (BT.L) a mobilního operátor EE. Požadovat měli výkupné 4 miliony dolarů, píše Reuters.

Sedmnáctiletý mladík, který s ohledem na svůj věk nesmí být jmenován, se dokonce naboural do cloudového úložiště londýnské policie, a to několik týdnů poté, co ho policie zatkla v souvislosti s útokem na společnosti BT.L a EE. Později se Kurtaj vydal na sólovou dráhu kybernetického zločinu. Nejprve hacknul Revolut, o dva dny později Uber a poté se naboural do Rockstaru. Státní zástupce označil dvojici za klíčové hráče ve skupině Lapsus$.

Kurtaj se dříve přiznal k jednomu podvodu a dvěma trestným činům podle zákona o zneužití počítačů a také k porušení podmínek kauce.

Ze zveřejněných videí a screenshotů jsme se dozvěděli spoustu informací o Grand Theft Auto 6, včetně detailů o příběhu, hrdinech, policistech a vylepšení. Naštěstí vývoj očekávané gangsterské akce pokračuje podle plánu, i když v Rockstaru byli ze situace velmi zklamáni. Celý tým je odhodlán přinést hráčům co nejlepší zážitek a překonat očekávání komunity. Nadále čekáme na oficiální oznámení. Spekuluje se, že GTA 6 vyjde v roce 2025.