V žánru digitálních karetních her obecně platí, že pokud se váš titul nejmenuje Hearthstone, pravděpodobně byste neměli čekat, že bude žít navždy. Nově to potvrdil také projekt Gwent: The Witcher Card Game. Samostatná hra vycházející z karetního gwintu, s nímž jsme se setkali při hraní Zaklínače 3, od spuštění uzavřené bety v druhé polovině roku 2016 zažila mnoho změn, vrcholů i pádů. Postupem času se z ní ale přece jen vyklubala jedna z nejlépe podporovaných a nejvíce štědrých karetních her na trhu.

Jak se ale zdá, studiu CD Projekt RED se už další vývoj nevyplatí tak jako dřív, a tak bylo během turnaje Gwent World Masters oznámeno, že během roku 2023 se Gwent dočká vůbec posledních nových karet. Celkem půjde o 72 karet vydaných ve třech dávkách, mezi nimiž bude třeba Dagon, jehož jsme poznali v prvním herním Zaklínači z roku 2007 a po jehož návratu po odstranění ze hry před několika lety fanoušci dlouho volali. Samozřejmostí jsou pak aktualizace upravující vyváženost a během roku dojde i na vůbec poslední kompetitivní sezónu nebo dva turnaje a související kvalifikace. Naopak se podle všeho nedočkáme už žádné nové Journey (obdoba Battle Passu), ačkoliv ty již existující budou nadále plně k dispozici.

V roce 2024 ale CD Projekt RED hodlá Gwent zcela předat komunitě. Sám se bude nadále starat o technickou podporu, zároveň ale chce uvést systém, díky němuž budou moci sami hráči rozhodovat o změnách v rovnováze karet. Těžko lze počítat s tím, že si budeme moci vymýšlet nové mechaniky, přinejmenším by ale mělo být možné hlasovat o změnách v síle karet nebo ceně jejich přidání do balíčku.

Studio chce také pozměnit systém postupu, aby měli hráči důvod se ke Gwentu stále vracet. Čerstvě odhalené plány CD Projektu RED tedy neznamenají úplný konec hry, je ale zjevné, že Gwent potká v dalších letech stejný osud jako celou řadu jiných karetních titulů. Bude tedy stále v provozu, avšak pouze ve stavu všeobecné podpory ze strany vývojářů, kteří po čase skončí s vydáváním jakéhokoliv vysloveně nového obsahu.

S ohledem na to, že mnohým z nás Gwent během let zajistil desítky i stovky hodin zábavy, je to určitě škoda, ale máme takový pocit, že jen málokterý aktivní hráč mohl opravdu očekávat, že tento stav nenastane spíš dříve než později. Nezbývá tedy než doufat, že zaklínačská karetní hra ukončí svou plnohodnotnou dráhu se ctí a že se o ní bude v budoucnu komunita řádně starat. Snad se ukáže, že postup CD Projektu RED, tedy snaha svěřit budoucnost projektu samotným hráčům, je to nejlepší, k čemu mohlo za stávajícího stavu dojít.