Aktivní vývoj dalšího dílu série Grand Theft Auto je v plném proudu, prozradila společnost Take-Two Interactive při prezentaci svých finančních výsledků. Datum vydání jsme se nedozvěděli, ani termín možného oznámení. Jak se ale později ukázalo, vydavatel nabídl menší vodítko.

Take-Two v průběhu tohoto fiskálního roku očekává čisté příjmy ve výši více než 5,3 miliardy dolarů, o rok dříve to bylo 4,9 miliardy dolarů. Zajímavé však je, že pro další fiskální rok, jenž začíná v dubnu 2024, už firma očekává více než 8 miliard dolarů v čistých tržbách.

Kde vezme další téměř tři miliardy dolarů? Zajistit je má několik převratných titulů, které nastaví nové standardy v odvětví. Take-Two také očekává udržení této dynamiky a zajištění dalšího růstu ve fiskálním roce 2026 a v dalších letech. Jinými slovy, tyto hry mají generovat další příjmy.

Popis neoznámených her, které nastaví nové standardy v odvětví, je velmi podobný tomu, co generální ředitel Take-Two Strauss Zelnick řekl v případě Rockstaru. Mluvil o tom, že u dalšího GTA je Rockstar odhodlán nastavit kreativní měřítka pro sérii, odvětví a celý zábavní průmysl.

Také to všechno zapadá do spekulací o odhalení Grand Theft Auto 6 v letošním roce a vydání v roce 2024 až 2025. Zmíněný fiskální rok začíná 1. 4. 2024 a končí 31. 3. 2025. Otázkou zůstává, zda dokáže Rockstar tento termín dodržet. Jde o studio, které často své tituly odkládá. Ale nepředbíhejme.

SKVĚLÉ PRODEJE GTA 5

Ve finanční zprávě se Take-Two Interactive pochlubila také aktualizovanými údaji o prodeji hlavních titulů studia Rockstar Games. Grand Theft Auto 5 se od září 2013 prodalo více než 180 milionů kusů.

Jen za první tři měsíce letošního roku se prodalo 5 milionů kusů. To je až děsivé. Kdo tu hru pořád kupuje? Každopádně, není divu, že GTA 5 figuruje už 10 let mezi nejprodávanějšími hrami ve Spojených státech amerických a tvoří téměř polovinu celkových prodejů gangsterské série. Ta přesuje 400 milionů prodaných kopií.

Take-Two rovněž vyzdvihla úspěch GTA Online a předplatného GTA+. V tomto případě ale společnost konkrétní podrobnosti neuvedla. Místo toho prozradila, že Red Dead Redemption 2 má na kontě přes 53 milionů prodaných kusů. Celá série od vydání Red Dead Revolver v roce 2004 se pohybuje na úrovni 75 milionů kusů.

Nejnovější NBA 2K má potom 5 milionů kusů a celá značka 135 milionů. Komiksová střílečka Borderlands 3 dosáhla na 27 milionů kusů.