Očekávání jsou obrovská. Mnozí si Grand Theft Auto VI představují jako hru, která způsobí revoluci. Ale položil si někdo otázku, v čem by gangsterská akce od Rockstar Games měla způsobit revoluci? Bude to po stránce grafické kvality na konzolích? Ve velikosti herního světa? V podání příběhu? V postavách? Nebo snad v multiplayeru?

Možností je spousta. Jisté je však pouze jedno. GTA 6 naváže na velice úspěšný pátý díl, kterého se od roku 2013 prodalo více než 200 milionů kusů a řadí se na druhé místo nejprodávanějších her všech dob. Na prvním je Minecraft. Ten má o 100 milionů více.

Je jasné, že v Rockstaru nechtějí nic podcenit. Navzdory tomu až nerealistická očekávání mohou titul poškodit. Viděli jsme pouze jeden trailer a moc oficiálních informací o GTA VI také nemáme. Nemůžeme se tak divit varování bývalého zaměstnance Rockstaru. Obbe Vermeije je přesvědčen o tom, že Grand Theft Auto 6 bude úspěšné. Zpočátku ale hráči mohou být zklamáni. Na něho samotného první video udělalo velký dojem. Není si však jist, jak se bude hra lišit od předchozích dílů série.

Ptáte se proč? V současné době nejsme svědky tak výrazného technologického skoku mezi generacemi. Rozdíl mezi PS4 a PS5 není tak velký jako skok mezi PS1 a PS2. Takže vývojáři nemají dostatečný prostor.

„Nemyslím si, že se bude příliš lišit od GTA 5, možná budou lidé v den uvedení na trh trochu zklamaní,“ říká Vermeije v rozhovoru pro YouTube kanál SanInPlay. Přesto všechno si Vermeije myslí, že v Rockstaru dělají vše, aby bylo GTA 6 tou nejlepší hrou, co kdy vyšla. Jako příklad poukázal na pláž z traileru. Každý jednotlivec na pláži má dle všeho jedinečné animace, což programátora udivuje.

Je nutné dodat, že Obbe Vermeije opustil známé studio už v roce 2009. Působil v něm 14 let na postu technického ředitele a ve velkém se podílel na programování GTA 3, GTA 4, Vice City a San Andreas.

Jak to máte vy s očekáváním kolem GTA 6? Grand Theft Auto VI vyjde na podzim 2025 pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Verze pro PC nebyla oznámena, očekává se později.