Gran Turismo 7 bude na konzoli PlayStation 5 podporovat ray tracing pouze v některých režimech. Prozatím jsou lepší vizuální efekty podporovány během záznamu a v garáži.

Nejdůležitějšími prvky nového dílu populárních závodů od Polyphony Digital jsou dynamické počasí a vylepšená fyzika. Řízení jednotlivých vozů má být přirozenější. Producent Kazunori Yamauchi v rozhovorech pro GT Planet a Game Watch tvrdí, že na fyzice pracují průběžně 25 let.

S tím jde ruku v ruce dynamické počasí, které bude mít určitý vliv na hratelnost. Oproti tomu Gran Turismo 7 postrádá simulaci množství gumy na vozovky. Místo toho má simulaci různého množství vody na trati. Kaluže budou stříkat a stopy zanechané pneumatikami vyschnou dříve než ostatní oblasti tratě. Změny počasí ovlivní také teplotu vzduchu, vlhkost a následně teplotu povrchu vozovky.

Sony u PS5 verze Gran Turisma 7 láká na podporu rozlišení 4K s HDR při cílové snímkové frekvenci 60 FPS. Samozřejmostí je rychlé načítání hry a podpora adaptivních spouští a haptické odezvy ovladače DualSense.

„Vnímej vibrace protiblokovacího systému, otáčky kol a rozdíly v brzdném odporu jednotlivých vozů, a to vše prostřednictvím adaptivních spouští bezdrátového ovladače DualSense,“ uvádí Sony. „Vnímej svou polohu na silnici díky pohlcující haptické odezvě, od jemných nerovností na asfaltu až po obrubníky.“

Nedávno jsme se také dozvěděli, že bez internetového připojení si nezahrajete ani singleplayerové režimy. Yamauchi se k této informaci vrátil v rozhovoru pro Eurogamer.net a objasnil důvody. GT kampaň opravdu vyžaduje pro hraní online připojení. Je to z důvodu, aby se zabránilo podvádění ze strany lidí, kteří se snaží upravit uložená data.

Jediná část hry, jež nevyžaduje online připojení, je arkádový režim. Ten totiž nemá na ukládání dat žádný vliv. Některým hráčům se toto rozhodnutí nelíbí a poukazují na konkurenci. Kupříkladu Forza dokáže oddělit online a kampaň. Dokázala to také PlayStation 4 exkluzivita DriveClub z roku 2014.

Hráčům vadí zejména představa, že až dojde k vypnutí serverů Gran Turisma 7, nebudou si moci zahrát vůbec nic. Je dost pravděpodobné, že současně vyjde aktualizace, která vypne nutnost být připojen na internet kvůli hraní singleplayeru.

Gran Turismo 7 dorazí 4. 3. 2022 na PlayStation 5 a PlayStation 4.